Gemeente Noordenveld ontvangt meerdere schademeldingen aan huizen

Vanaf begin augustus heeft de gemeente Noordenveld diverse schademeldingen aan woningen ontvangen (Rechten: RTV Drenthe/Hielke Meijer)
Vanaf begin augustus heeft de gemeente Noordenveld diverse schademeldingen aan woningen ontvangen (Rechten: RTV Drenthe/Hielke Meijer)
Vanaf begin augustus heeft de gemeente Noordenveld twintig schademeldingen aan woningen ontvangen. Het gaat hier om woningen uit het gebied Oudgenoegstraat, Van Bergenstraat en Bakkerstraat in Roden. In dit gebied zijn er volgens de gemeente afgelopen jaren rioleringswerkzaamheden uitgevoerd.
Vandaag werd duidelijk dat er
zijn geworden door verzakking aan de Oudgenoegstraat in Roden.
"Vorige week hebben we op onze website gemeld dat er schademeldingen waren binnengekomen", laat woordvoerder Hinke Vonk van de gemeente weten. "Toen hebben we verteld wat mensen kunnen doen als ze schade hebben." Zo kunnen inwoners van Noordenveld bellen naar het gemeentelijk telefoonnummer 14 050 voor meer informatie.

Geschrokken

Burgemeester Smid is maandag op visite geweest in de buurt waar de huizen zijn verzakt. "Ik schrok me wezenloos", geeft hij te kennen. "Bewoners snappen nu wat de Groningers meemaken. Een huis is immers het veiligste wat je hebt."
Volgens de burgemeester zijn er noodmaatregelen getroffen. Met de mensen vindt intensief contact plaats. "Ook wij zijn geschrokken van de verzakkingen en ontstane schades. De oorzaak is op dit moment niet bekend. Het college heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar deze schade om hier zo spoedig mogelijk duidelijkheid over te verkrijgen. Er is nog geen zicht op wanneer de onderzoeksresultaten bekend zijn."

Lees meer: 'Ik kan anderhalf jaar mijn woning niet meer in'

Er is meetapparatuur aan vier woningen gemonteerd. Naast deze twee-onder-een-kap woningen zijn er momenteel tussen de tien en vijftien bouwkundige controles uitgevoerd in het kader van de veiligheid. De gemeente verwacht dat er nog meer schademeldingen binnen kunnen komen. Smid: "Mensen moeten schade eerst melden bij hun eigen verzekeringen en dan het onderzoek afwachten. Dat is vervelend, maar we proberen zo open en transparant mogelijk te zijn."
De afgelopen periode zijn de inwoners per brief geïnformeerd en gisteren is er een informatieavond georganiseerd voor het gebied. "Ondertussen houden we de situatie scherp in de gaten en voeren we desgevraagd ook controles uit. Op dit moment is een toezichthouder in het gebied aanwezig om bij mensen langs te gaan. En we publiceren sinds vorige week alle informatie op onze website", aldus de burgemeester.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl