Bekijk hier de documentaire 'Het Werelderfgoed van Johannes'

Otto van den Bosch
Graaf Otto van den Bosch hangt het schilderij van zijn voorvader recht © RTV Drenthe
'Een nobele visionair met hele positieve ideeën die probeerde de wereld wat gelijker, wat beter, wat mooier te maken voor iedereen.' Zo omschrijft documentairemaker Matthijs Holtrop de grondlegger van de Koloniën van Weldadigheid Johannes van den Bosch. Vanavond is een documentaire over Van den Bosch te zien op TV Drenthe.
In 'Het Werelderfgoed van Johannes' gaat Holtrop samen zijn compagnon Kick Stokvis op zoek naar de sporen van Van den Bosch in 2021. Zo volgen ze een klas in het Gevangenismuseum in Veenhuizen. "Om het hele verhaal van Johannes van den Bosch met de ogen van vandaag te bekijken", zegt Holtrop. "Dat is een lijn in de documentaire, die komt telkens terug: hoe wordt dat verhaal van rond 1820 vandaag nog beleefd? Dus met die klas, vanuit Willemsoord met een motorclub, bij het graf van Johannes in Den Haag en we spreken een van zijn nazaten, Otto van den Bosch."

Van den Bosch

Holtrop legt kort uit wie Van den Bosch ook al weer was. "Nederland kwam begin negentiende eeuw uit de oorlog, Napoleon had Nederland verlaten en Nederland bleef berooid achter", begint hij. "Nederland was heel arm. De enige die het nog goed had, was de elite. En die elite had heel veel last van al die arme paupers om hen heen. Die elite had bedacht: daar moeten we wat mee, die trappen we de stad uit. Of zoals Johannes van den Bosch zei: Die brengen we naar andere plekken waar we ze verheffen tot maatschappelijk nuttige burgers die iets kunnen betekenen voor de samenleving." De Koloniën van Weldadigheid die Van den Bosch daarvoor stichtte staan op de nominatie om de Unesco Werelderfgoed-status te krijgen.
Hoewel zijn Maatschappij van Weldadigheid bedoeld was om de arme burgers aan een betere toekomst te helpen, sneed het mes van Van den Bosch aan twee kanten. Holtrop: "Laten we eerlijk zijn: de elite had last van de armoede, van rovers, van criminaliteit die wilden het ook voor zichzelf beter maken. Het is genuanceerder dan je vooraf zou denken."
'Het Werelderfgoed van Johannes' is vanavond om 19.11 te zien op TV Drenthe. Ook iets na 21.00 en 23.00 uur is de documentaire te zien.
De documentaire 'Het Werelderfgoed van Johannes'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl