Vier Drentse politievrijwilligers naar Limburg

Politie
De politievrijwilligers zullen zoals deze agenten bij alle nodige hand-en-spandiensten helpen in Limburg © Novum Regiofoto/Dirk Hol
Vier Drentse politievrijwilligers worden komende nacht ingezet bij de watersnood in Limburg. Samen met twintig andere vrijwilligers ondersteunen ze het korps daar.
"We zijn ooit, kort na de Tweede Wereldoorlog, in het leven geroepen om bijstand te bieden bij grote nationale rampen", zegt Dennis Brugman, bestuurslid van de vakbond voor politievrijwilligers (LOPV), volgens hem is het dus logisch dat ze nu in actie komen.
De overstromingen zorgen in Limburg voor grote problemen, ondergelopen straten en huizen en instabiele dijken zorgen ervoor dat duizenden mensen geëvacueerd moesten worden. Brugman: "De politie daar draait natuurlijk dikke overuren. Dus het is fijn dat we met een grote groep die kant op gaan."

Politiewerk

De vrijwilligers worden in ieder geval komende nacht ingezet, mogelijk reist morgen een nieuwe groep naar het Zuiden. "We gaan een heel scala aan werkzaamheden uitvoeren. We verrichten hand- en spandiensten, zullen mensen vervoeren, afzettingen plaatsen en die beveiligen. Daar waar de politie wordt ingezet, worden wij ook ingezet."
Hoewel de aanleiding onaangenaam is, hebben de politievrijwilligers zin om aan de slag te gaan. Dit is namelijk precies waar de organisatie ooit voor in het leven is geroepen. "We komen vanuit Drenthe, Rotterdam of zoals ik uit Twente", zegt Brugman. "Maar op zo'n moment zijn we allemaal één."

Politievrijwilligers

Politievrijwilligers maken sinds 1948 onderdeel uit van het Nederlandse politiebestel, meldt het LOPV op haar website. Het zijn burgers die naast hun (fulltime) baan een 'belangrijke en zinvolle invulling willen geven aan hun vrije tijd'. Na een jaar opleiding ondersteunen zijn de beroepsagenten. Een deel van de politievrijwilligers wordt op straat ingezet, maar er zijn er ook die bureauwerk doen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl