Drentse huisartsen: Kindergeneeskunde Treant nu sluiten is onacceptabel

De huisartsen in Drenthe vinden de aanstaande sluiting van de klinische kindergeneeskunde en klinische verloskunde in de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal onacceptabel. De Treant Zorggroep heeft besloten de afdelingen te sluiten, vooral vanwege een tekort aan kinderartsen. Treant wil deze zorg in Emmen concentreren.
Voor Treant is dat besluit definitief. Volgens Huisartsenzorg Drenthe (HZD) kan zo'n verstrekkend definitief besluit pas genomen worden als er een breed gedragen visie ligt van alle betrokkenen op de toekomst van de zorg in de regio. Daarover wordt op dit moment volop gesproken binnen een zogeheten 'kerngroep', waarin de regionale ziekenhuizen, huisartsen en de zorgverzekeraars meepraten.
Lees meer: Huisartsen willen meer invloed op toekomstplan Treant
Van definitief naar tijdelijk
"We hebben lichtelijk begrip voor het besluit van Treant", zegt Joyce van Dijk van HZD. "Alleen snappen we niet dat de afdelingen definitief gesloten worden, in plaats van tijdelijk. Hiermee sluit je duizenden inwoners van Drenthe en Zuidoost Groningen voorgoed uit van nabije zorg. En dat heeft een behoorlijke impact." Van Dijk roept Treant Zorggroep op om de energie te steken in het aantrekken van specialisten en om deze vervolgens vast te houden, zodat de afdelingen in Hoogeveen en Stadskanaal zo snel mogelijk weer open kunnen.

Ingrijpend besluit

De Drentse huisartsen vragen Treant op om eerst de uitkomsten van de kerngroep af te wachten en de definitieve aard van het besluit te herzien. "Het gaat om een ingrijpend besluit en dat moet je nemen op basis van gedegen onderzoek en een breed gedragen toekomstvisie. Het gaat om wezenlijke onderdelen van de basiszorg van een ziekenhuis", zegt Ron Wissink van HZD.
Treant is niet van plan om op het besluit terug te komen, zegt woordvoerder Selma Hoekstra. "We kunnen gewoon niet langer wachten, vanwege het tekort aan artsen. Langer wachten brengt de veiligheid van de patiënten in gevaar."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl