In Drenthe geen vrije inloop voor eerste vaccinatie, afspraak blijft nodig

gele boekje
Een vaccinatieboekje met een spuit en mondkapje © ANP/Hollandse Hoogte/Venema Media
Het is bij GGD Drenthe nog altijd nodig om een telefonische afspraak te maken voor de eerste coronavaccinatie. Meestal lukt het volgens de gezondheidsdienst om voor de dezelfde dag een afspraak te maken - of voor de volgende dag.
Het is niet mogelijk om bij de GGD in Drenthe zonder afspraak langs te komen voor de eerste prik, zoals in sommige andere regio's wel kan. "Wij hanteren dus geen vrije inloop", benadrukt GGD Drenthe.
"Op deze manier willen we voorkomen dat het op één van de vier vaccinatielocaties onvoorzien druk wordt, en er lange wachtrijen ontstaan. Dat is voor zowel onze medewerkers als voor de mensen die een prik komen halen niet prettig. Met een afspraak weten we precies we we waar kunnen verwachten. En mensen kunnen dus, als ze bellen en een afspraak maken via het callcenter, vaak nog dezelfde dag of de volgende dag terecht."

Tweede prik vervroegen

Vanaf vandaag gaat de periode tussen beide vaccinaties, het zogeheten prikinterval, omlaag. De tussenperiode bij de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna was 35 dagen en wordt nu 28 dagen. Dat kan omdat er genoeg vaccins beschikbaar zijn.
Mensen die al afspraken voor beide vaccinaties gemaakt hadden, hebben nog te maken met de lange tussenperiode. Mensen die (na) vandaag een afspraak maken, krijgen te maken met de verkorte tussenperiode.

Achteraf stempelen in gele boekje

Vanaf woensdag kunnen op alle vaccinatielocaties van GGD Drenthe achteraf stempels worden gezet in het gele boekje. De stempellocaties in de autoteststraten zijn vanaf die dag gesloten.
"Door de vele aanvragen voor het stempelen van het gele boekje was het niet mogelijk om alle extra bezoekers op onze vaccinatielocaties te ontvangen. Inmiddels ontvangen wij veel minder aanvragen voor het achteraf stempelen. Er is daardoor minder kans op oponthoud op onze vaccinatielocaties", legt GGD Drenthe uit. "De daling in het aantal aanvragen komt doordat veel mensen nu gebruik maken van het Digitaal Corona Certificaat (DCC) in de CoronaCheck-app."
Het gele vaccinatieboekje van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is al jaren in omloop en wordt vooral gebruikt door mensen die veel reizen. Bepaalde landen eisen prikken tegen bepaalde ziekten en die kunnen met het gele boekje worden aangetoond. Als het om coronavaccinatie gaat heeft het boekje geen officiële status, maar diverse landen accepteren het wel als bewijs.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl