Meetapparatuur houdt huizen in gevarenzone Roden in de gaten

Dick van der Werf laat de pinnen in zijn huis zien. Ze zijn aangebracht om de situatie rondom z’n woning in de gaten te houden. De Rodenaar kijkt wat treurig naar de buitenmuur. Toch is hij wel blij dat er actie is ondernomen, want zijn woning staat in de gevarenzone in Roden. Van de week werden daar verschillende huizen ontruimd, omdat ze verzakkingsverschijnselen toonden.

"Het is wel een geruststelling dat die pinnen erin zitten, omdat ze de boel in de gaten houden. Maar als het eenmaal gaat verzakken, dan heb je er natuurlijk niet veel aan", zegt Van der Werf.

Onbewoonbaar

In twee maanden tijd zijn er scheuren in woningen gekomen. Sommige huizen zijn onbewoonbaar verklaard. De gemeente Noordenveld heeft nu bij meerdere huizen meetapparatuur geplaatst en bouwkundige onderzoeken uitgevoerd, in een poging te achterhalen of ook andere huizen verzakken.

Lees meer: Aannemer: Verzakkingen door werkzaamheden bijna onmogelijk

Volgens bewoners zijn de verzakkingen ontstaan door werkzaamheden aan het riool. De aannemer zegt in een reactie dat dit normaal gesproken onmogelijk is en dat hun werk streng wordt gecontroleerd.
Inmiddels is de onzekerheid groot bij de bewoners. "Van de een op de andere dag is je woning onbewoonbaar verklaard", zegt een van hen.

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl