Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding: 'Radicalisering bij windmolenprotest'

De acties tegen de komst van windmolens in Drenthe verharden. Zo erg zelfs dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) zich hier zorgen over maakt en spreekt van radicalisering en extremisme.
Dat blijkt uit een rapport dat vandaag is gepubliceerd. In heel Nederland is er protest tegen windparken, maar volgens de NCTV neemt dat in Drenthe en Groningen 'in sommige gevallen buitenwettelijke vormen aan'.

'Bedreiging en intimidatie'
Niet alleen de windboeren, maar ook de bedrijven die de windmolens gaan bouwen, hebben te maken met die acties. "Bedreiging, intimidatie en vernieling worden hierbij toegepast", aldus de coördinator.

Hoewel de coördinator er in het rapport niet over spreekt, zijn in Drenthe en Groningen ook politici het doelwit van protesten. Zo werden gedeputeerde Tjisse Stelpstra en de burgemeester van Midden-Groningen, Rein Munniksma uit Annen, afgebeeld als nazi-kampbeulen op pamfletten.

Ook in het buitenland
Volgens de NCTV is 'extremistisch verzet' ook in andere landen te zien, zoals in Frankrijk. Daar zijn meerdere windmolens in brand gestoken, met miljoenen euro's schade tot gevolg.

Lees ook:
Nieuwe dreigbrieven tegen windmolenbouwers: 'Dit loopt verkeerd'
Politie doet onderzoek naar afgebrande landbouwschuur van windboer in Veenkoloniën
Gedeputeerde Stelpstra doet aangifte om valse windmolenbrief