Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding: 'Radicalisering bij windmolenprotest'

De NCTV spreekt van radicalisering en extremisme (Rechten: ANP / Jan Daniels)
De NCTV spreekt van radicalisering en extremisme (Rechten: ANP / Jan Daniels)
De acties tegen de komst van windmolens in Drenthe verharden. Zo erg zelfs dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) zich hier zorgen over maakt en spreekt van radicalisering en extremisme.
Dat blijkt uit een rapport dat
is gepubliceerd. In heel Nederland is er protest tegen windparken, maar volgens de NCTV neemt dat in Drenthe en Groningen 'in sommige gevallen buitenwettelijke vormen aan'.

'Bedreiging en intimidatie'

Niet alleen de windboeren, maar ook de bedrijven die de windmolens gaan bouwen, hebben te maken met die acties. "Bedreiging, intimidatie en vernieling worden hierbij toegepast", aldus de coördinator.
Hoewel de coördinator er in het rapport niet over spreekt, zijn in Drenthe en Groningen ook politici het doelwit van protesten. Zo werden gedeputeerde Tjisse Stelpstra en de burgemeester van Midden-Groningen, Rein Munniksma uit Annen, afgebeeld als nazi-kampbeulen op pamfletten.

Ook in het buitenland

Volgens de NCTV is 'extremistisch verzet' ook in andere landen te zien, zoals in Frankrijk. Daar zijn meerdere windmolens in brand gestoken, met miljoenen euro's schade tot gevolg.

Lees ook:

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.