Hans Engels wil aanpassen grondwet gemakkelijker maken

Hans Engels uit Eelderwolde wil dat het gemakkelijker wordt om de grondwet aan te passen (Rechten: ANP/Robin van Lonkhuijsen)
Hans Engels uit Eelderwolde wil dat het gemakkelijker wordt om de grondwet aan te passen (Rechten: ANP/Robin van Lonkhuijsen)
D66-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Hans Engels vindt dat het gemakkelijker moet worden om de grondwet te wijzigen. "De grondwet van ons is zo rigide!"
Engels,
en eerder woonachtig in Eelderwolde, is van mening dat Nederland meer democratie nodig heeft, zo zegt hij
.

Zware procedure

Om de grondwet te wijzigen moet er nu twee keer worden gestemd in de Eerste en Tweede Kamer. Tussen de twee stemronden moeten er verkiezingen zijn geweest. En in de tweede ronde is een grote meerderheid van twee derde van de stemmen nodig in beide Kamers.

Lees meer: Hans Engels fractievoorzitter D66 in Eerste Kamer

Engels is universitair hoofddocent Staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zo is hij ook van mening dat er een bindend referendum moet komen. Daar is een grondwetswijziging voor nodig en dat is zo'n zware en langdurige procedure, dat het nauwelijks lukt om iets voor elkaar te krijgen.
Later dit jaar komt de staatscommissie Parlementair Stelsel met voorstellen voor democratische vernieuwing.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl