Bewoners De Brink-Akker per direct uit instelling gehaald

Cliënten verlaten de zorginstelling in Wijster (Rechten: RTV Drenthe/Josien Feitsma)
Cliënten verlaten de zorginstelling in Wijster (Rechten: RTV Drenthe/Josien Feitsma)
Cliënten van de particuliere zorginstelling De Brink-Akker in Wijster worden op last van samenwerkende gemeenten uit hun instelling gehaald. De gemeenten maken zich zorgen over de veiligheid van de bewoners.
Bij de beoordeling van de zorginstelling zijn vijf gemeenten in Drenthe betrokken: gemeente Assen, gemeente Midden-Drenthe, gemeente Tynaarlo, gemeente Noordenveld en gemeente Aa en Hunze.

Lees meer: Cliënten van De Brink-Akker in Wijster ontdekken gevoelig rapport over de woonvorm

De gemeenten besloten eerder deze week dat de bewoners die in De Brink-Akker willen blijven wonen, hun zorg niet meer vergoed krijgen. De Brink-Akker voldoet volgens de regiegemeente Assen niet aan de eisen.
De bewoners worden voorlopig in Spier opgevangen. Wat met hen gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Een van de bewoners zegt te willen blijven in De Brink-Akker en dan maar geen vergoeding te krijgen van de gemeente. Of dat mag, is nog maar de vraag.
Vorige week zette de gemeente Tynaarlo onbedoeld een rapport met gevoelige informatie online. In het rapport staat onder andere dat het gebouw volgens tipgevers niet voldoet aan de brandveiligheid, er één cliënt in de kippenschuur woont, er camera's zouden hangen in de kamers van de cliënten en de 90-jarige moeder van de directrice de 24-uur zorg op zich neemt.

Lees meer: Politiek geschrokken door 'tenenkrommend' rapport beschermde woonvorm Wijster

"Er kunnen actuele omstandigheden zijn waardoor je terugkomt op eerdere keuzes. Dit besluit gaat niet over één nacht ijs", zegt woordvoerder Martin de Bruin van de gemeente Assen. Twaalf van de dertien bewoners van De Brink-Akker worden ondergebracht bij andere zorgaanbieders. Een bewoner besluit toch te blijven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl