Raad van State vernietigt bestemmingsplan gemeente Westerveld

Drents-Friese Wold
Het Drents-Friese Wold © RTV Drenthe/Marike Goossens
Milieuorganisaties hebben bij de Raad van State een rechtszaak tegen de gemeente Westerveld gewonnen. Milieudefensie, Bollenboos en Meten=Weten meenden dat het bestemmingsplan voor het buitengebied te weinig bescherming biedt aan natuurgebieden. De Raad van State oordeelt dat de gemeente hier meer onderzoek naar had moeten doen.
Het bestemmingsplan zou volgens de milieuorganisaties te veel ruimte bieden voor uitbreiding van het aantal dieren bij veehouders, voor de opslag van mest en voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dat zou een negatief effect hebben op de natuurgebieden het Drents-Friese Wold, Dwingelderveld en Holtingerveld.
De Raad van State oordeelt nu dat de gemeente onvoldoende heeft onderzocht of de agrarische bedrijven in het buitengebied niet teveel stikstof gaan uitstoten als ze gebruikmaken van de groeimogelijkheden die het bestemmingsplan van de gemeente Westerveld hen nog biedt. Dat had volgens de bestuursrechtelijke instantie wel moeten gebeuren, om de natuurgebieden in de gemeente te beschermen. Het bestemmingsplan is daarom door de Raad van State vernietigd.
Overigens hebben de milieuclubs niet op alle punten gelijk gekregen. Zo vindt de Raad van State niet dat de gemeente Westerveld in het bestemmingsplan strengere voorschriften moet stellen aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl