Eten uit de natuur: vogelmuursalade met gierst

De natuur zit vol eetbare producten. In ROEG! gaan we samen met wildplukster Leah Groeneweg en natuurkok Tim Horneman in de natuur op zoek naar ingrediënten om daarvan een gerecht te bereiden. Deze keer maken we een vogelmuursalade met gierst.

Langs de Hunze staat het vol met vogelmuur. Ideaal om een salade van te maken. Toch heeft de droge hete zomer  ervoor gezorgd dat wildplukken deze zomer niet altijd even gemakkelijk was. 

"Deze zomer was heel droog, dus veel planten zijn heel snel in bloei gegaan. Maar nu het weer geregend heeft zie je het frisse groen weer tevoorschijn komen", vertelt Groeneweg.

In de salade van vogelmuur gaan onder andere appel, paardenbloem en walnoten. Een goede combinatie volgens natuurkok Horneman. "Het zoete van de honing, het appeltje en een klein bittertje van de paardenbloem. Echt heel lekker." 

Wil je het gerecht zelf proberen? Je vindt het recept onder de video.



Ingrediënten
  • 100 gram gierst
  • 1 bos vogelmuur
  • 1 hand paardenbloemblad
  • 1 bakje kerstomaatjes
  • 1 appel
  • 1 hand walnoten en hazelnoten
  • 3 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. balsamicoazijn
  • 1 theel. honing
  • 1 theel. mosterd
  • 2 paardenbloemen ter garnering
  • scheut citroensap
  • peper en zout


Bereiding

Kook de gierst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet het af, doe het in een platte schaal en laat het afkoelen.

Rooster de noten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. Snijd de appel in stukjes. Maak een dressing van de olie, het azijn, de mosterd en de honing.

Schik de vogelmuur over de gierst, dan de overige ingrediënten en schenk er de dressing erover. Garneer met de in stukjes geknipte paardenbloemen.


Wil je meer informatie over Leah Groeneweg of Tim Horneman? Klik dan op hun naam.
Meer over dit onderwerp:
ROEG! natuurnieuws
Deel dit artikel: