Radiotelescoop Westerbork kan veel meer zien

Radiotelescoop Astron kan veel meer zien (Rechten: ASTRON)
Radiotelescoop Astron kan veel meer zien (Rechten: ASTRON)
Radiosterrenwacht Westerbork bestaat morgen vijftig jaar en dat wordt gevierd met twaalf vernieuwde schotels. Daardoor is het blikveld van de reusachtige telescopen ineens 37 keer groter dan voorheen.
Twaalf van de veertien schotels die er op een rij staan hebben een nieuwe camera gekregen. Met een techniek die beamforming heet, is het zicht op het hemelgewelf daardoor ineens veel groter.

Sterrenstelsels beter vastleggen

Het nieuwe systeem heeft Apertif en gaat een groot deel van de noordelijke hemel in kaart brengen. Hele sterrenstelsels kunnen zo beter worden vastgelegd. Het systeem zal meer in detail naar een kleiner deel van de hemel kijken, waardoor we een scherp beeld krijgen van heel zwakke nabijgelegen sterrenstelsels en sterrenstelsels in het verre heelal. Deze verschillende waarnemingen zullen leiden tot nieuwe inzichten in de vorming en ontwikkeling van sterrenstelsels.

Radioflitsen

De telescoop gaat ook zoeken naar snelle radioflitsen, de krachtigste explosies in het heelal waarvan de oorsprong nog steeds niet duidelijk is. Omdat de flitsen maar een fractie van een seconde duren, zijn ze heel gemakkelijk te missen en moeilijk om waar te nemen. Dit gaat veranderen met de vernieuwde schotels, waarmee continu een hogesnelheidsfilm gemaakt zal worden die wordt geanalyseerd door de krachtigste GPU-supercomputer in Nederland.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.