Gemeenten teleurgesteld over uitspraak gaswinning Eesveen

Westerveld en Steenwijkerland zijn niet blij met de uitspraak van de Raad van State (RTV Drenthe)
Westerveld en Steenwijkerland zijn niet blij met de uitspraak van de Raad van State (RTV Drenthe)
De colleges van de gemeenten Westerveld en Steenwijkerland vinden het teleurstellend dat de Raad van State goedkeuring heeft gegeven voor de gaswinning in het tweede gasveld bij Eesveen.
"Wij hadden graag gezien dat de onzekerheid bij onze inwoners was weggenomen", zeggen de colleges van beide gemeenten. "Nu minister Wiebes en Vermillion dat niet doen en de voorzieningenrechter dit niet kan afdwingen, gaan wij gezamenlijk overleggen welke mogelijkheden er nu nog voor ons zijn om onze inwoners te helpen.”
Lees meer: Rechter: Vermilion mag beginnen met gaswinning tweede gasveld Eesveen​
Gaswinning tot 2027
Omwonenden en de twee gemeenten bestreden via de Raad van State het besluit van minister Wiebes. Die gaf in juli toestemming om tot 2027 gas te winnen in Eesveen.
De omwonenden en gemeenten wilden een verbod op de gaswinning tot er uitspraak wordt gedaan in een een bodemprocedure die nog loopt. Ze zijn bang voor schade aan woningen door bodemdaling en aardbevingen.
Lees meer: 'Minister moet woord houden rond gasveld Eesveen'
Lege handen
Ook Jeanette van der Velde van Actiegroep Gas Drenthe Overijssel Friesland is niet blij met de uitspraak. "We staan nu met lege handen. Zonder nulmeting moeten we alles zelf bewijzen. Maar we blijven hoopvol richting bodemprocedure, want de uitspraak geeft ook genoeg aanwijzingen voor dingen die we nog kunnen uitzoeken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl