TT Circuit Assen geeft hersteld monument prominente plek

De betrokken partijen onthulden het monument vanmiddag
De betrokken partijen onthulden het monument vanmiddag © RTV Drenthe
MOTORSPORT - De TT vierde in 1934 haar tienjarig bestaan. De Belg Pol Demeuter schreef de 500cc-race op zijn naam, een week voor hij dodelijk verongelukte op het circuit van Hohenstein-Ernstthal (tegenwoordig bekend als de Sachsenring). De races in Assen behoorden toen tot het Europees Kampioenschap. Assen stond op de internationale kaart en als dank daarvoor ontving het organisatiecomité van de gezamenlijke sportverenigingen uit de stad een monument.
Dat monument, met een gewicht van vijf ton, werd pal naast de baan gezet maar een paar jaar later daar - omwille van de veiligheid - weggehaald en verplaatst naar het voormalig huldigingsplein, vlak voor de skyboxen naast de pitlane.
het monument naast de baan
In de jaren 30 stond het monument naast de baan, maar vanwege de veiligheid later verwijderd © TT Circuit Assen
Na de vele verbouwingen van het TT Circuit Assen raakte het monument meer en meer in de vergetelheid en was het ook nauwelijks nog te zien vanaf de tribunes.
Toch doorstond het monument de tand des tijds, maar na bijna 90 jaar moest het wel danig worden gerenoveerd. Dankzij inspanningen van het Ondernemers Fonds Assen (OFA), de Cultuursector in Assen, de belangenorganisaties Ondernemend Assen (OA) en het Toeristisch Recreatief Platform (TRP) werd dit mogelijk gemaakt.
Vanmiddag, vlak voor het begin van de WK Superbikes, werd het beeld door vertegenwoordigers van de Asser - en omliggende - sportclubs én de financiers van de restauratie, Ondernemers Fonds Assen, cultuursector Assen, de belangenorganisatie Ondernemend Assen en het Toeristisch Recreatief Platform, onthuld op een prominente plek, op het binnenterrein van het TT Circuit.
Het gerestaureerde monument
Het gerestaureerde moment staat nu op het binnenterrein van het TT Circuit © RTV Drenthe

'Trots en blij'

"We zijn trots en blij met de hulp die we al sinds jaar en dag krijgen van de sportclubs in de omgeving. Ze beheren de campings, helpen ons met schoonmaken van de tribunes en verven de kerbstones bijvoorbeeld. Die band is zeer innig. Helaas was er binnen de organisatie geen geld om het monument te herstellen en we zijn dan ook heel blij dat de ondernemersverenigingen in Assen dit mogelijk hebben gemaakt", aldus de directeur van het TT Circuit, Peter Oosterbaan.
TT Circuit Assen geeft hersteld monument prominente plek