Windmolenterreur: 'Hoe diep zijn we in Nederland gezonken?'

Rietveld keurt geweld en vernieling af (Fred van Os/RTV Drenthe)
Rietveld keurt geweld en vernieling af (Fred van Os/RTV Drenthe)
Het zit directeur Rob Rietveld van de belangenvereniging Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) niet lekker dat windmolenactivisten bestempeld worden als terroristen. In een opiniestuk pleit de Annerveenschekanaler voor meer overleg tussen overheid en burger.
In
sprak de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) van radicalisering en extremisme in de ruzies over windmolens. Vooral in de Veenkoloniën zou sprake zijn van een ernstige situatie.

'Diep gezakt'

"Hoe diep zijn we in Nederland gezonken dat we een reactie vanuit de burger die zich zeer onredelijk behandeld voelt gaan afdoen als terrorisme", zo begint Rietveld zijn betoog. "Gaan we vanaf nu in alle situaties waarbij de overheid onmachtig is gebleken een fatsoenlijk proces uit te voeren de reactie van de gefrustreerde burger afdoen als terrorisme?"

Lees meer: Vrees voor hardere acties tegen windmolens: 'Ik hoor dat de fik erin gaat'

Rietveld vraagt zich ook af waarom wel gesproken wordt van windmolenterreur, maar niet van asielzoekerscentrumterreur of gaswinningsterrorisme. "Wat denkt u, zou het helpen om deze mensen nu neer te zetten als terrorist, of zou deze framing het alleen nog maar erger maken?", vraagt hij retorisch aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Overheid: praat met ons

Beter zou het volgens de directeur zijn als de landelijke overheid eens zou gaan praten met tegenstanders van de windmolens om samen tot een oplossing te komen. "Ik keur elke vorm van vernieling en bedreiging af, maar ik zie ook de oneerlijke manier waarop er met mensen in deze gebieden is omgegaan. Ga eens praten en zorg voor een goed proces waarin alle belangen op een goede manier afgewogen worden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl