'Commandant had dood Asser militair in Afghanistan kunnen voorkomen'

Het eigen vuur-incident dat tien jaar terug aan de militairen Wesley Schol uit Assen, Aldert Poortema uit IJlst en twee Afghaanse collega’s in Uruzgan het leven kostte, was te voorkomen geweest als de verantwoordelijk commandant naar waarschuwingen had geluisterd.
Dat zeggen collega’s, onder wie geestelijk verzorger Frans Kurstjens, in De Telegraaf.

Zij werpen de overste voor de voeten dat die was gewaarschuwd niet op 12 januari te vertrekken. "Hij heeft vanwege zijn te grote ego doorgedramd", zegt Kurstjens die stelt dat een betere commandant het incident had voorkomen. "De militaire noodzaak van deze operatie ontbrak. Haast was niet nodig. Die jongens hadden nog in leven kunnen zijn."

Defensie blijft ondanks de kritiek achter eerdere onderzoeken staan. Die stellen dat er fouten zijn gemaakt, maar dat er geen hoofdschuldige was en dat er daarom geen personele gevolgen hoefden te zijn.


De 20-jarige soldaat eerste klas Wesley Schol en de 22-jarige Aldert Poortema waren gelegerd op de Johannes Postkazerne in Havelte. Zij maakten deel uit van het 44ste pantserinfanteriebataljon.