'Gymnastiekverenigingen moeten meer gaan samenwerken'

Volgens Anne Prins van SportDrenthe moeten Drentse gymnastiekverenigingen meer gaan samenwerken (Rechten: Pixabay.com)
Volgens Anne Prins van SportDrenthe moeten Drentse gymnastiekverenigingen meer gaan samenwerken (Rechten: Pixabay.com)
Gymnastiekverenigingen moeten meer gaan samenwerken om in de toekomst nog voldoende gymleraren te vinden. Dat adviseert SportDrenthe.
Gymtoernooien die worden afgelast, kindergroepen waarvan de gymlessen worden geschrapt, gymonderdelen waar geen leraar voor kan worden gevonden. In Drenthe hebben gymnastiekverenigingen de grootste moeite om geschikte leraren te vinden.

Populair

"We merken dat gymnastiek populair is", zegt Anne Prins van SportDrenthe. "Niet alleen het traditionele gymmen, maar ook turnen of onderdelen zoals freerunning. Maar het aanbod aan trainers is maar klein. Dat heeft onder meer te maken met de lage verdiensten voor de gymleraren en het beperkte aantal uren dat zij per vereniging krijgen."
In Noord-Nederland zijn er initiatieven om de gymsport te helpen. Zo is er sinds twee maanden sportmatchnoord.nl, een website die zich richt op sportclubs die trainers zoeken. Daarnaast ziet Prins andere mogelijkheden.

Lees meer: Gymleraar geblesseerd: Marsetoernooi Ruinen gaat niet door

"Ik denk dat het goed is dat verenigingen die in eenzelfde regio zitten, samen gaan kijken naar wat zij nodig hebben", legt Prins uit. "Welke verenigingen zoeken een gymleraar, hoeveel uur hebben zij beschikbaar, op welke dagen is er les en hoeveel heeft de club te besteden? Door gezamenlijk vervolgens een vacature voor meerdere uren op te zetten, is de kans veel groter op het vinden van een leraar. Het traditionele denken in concurrentie tussen verenigingen moet eruit."

'Het moet uit de clubs zelf komen'
SportDrenthe wil gymverenigingen hierbij helpen. "Maar dan moet het initiatief wel uit de clubs zelf komen", zegt Prins. "Natuurlijk zijn er uitdagingen op het gebied van accommodaties en logistiek. Maar als de clubs op deze manier werken, dan kunnen ze in ieder geval wel zeggen dat ze er alles aan hebben gedaan."
Een andere optie voor Prins is het zelf opleiden van leraren. "Als je als club signaleert dat een lid het leuk vindt om les te geven, dan kun je dit gaan stimuleren. Gemeenten hebben vaak een potje om clubs bij het opleiden te ondersteunen."

'Geen harde cijfers'

In een reactie laat de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) weten niet over harde cijfers te beschikken wat betreft de hoeveelheid gymleraren. Woordvoerder Hanneke Brinkman: "Niet elke club informeert ons over dit soort zaken, maar we weten wel dat de situatie waar DOS Dwingeloo nu in zit geen uitzondering is. Onze accountmanager uit district-Noord is ook in overleg met deze club over de actuele situatie."
KNGU constateert uit onderzoek onder sportaanbieders dat veel van gymclubs problemen hebben met het werven en behouden van trainers. "Ongeveer 42 procent van de clubs ziet de toekomst wat betreft werving en behoud van trainers somber in", licht Brinkman toe. "Wat verder een opvallend resultaat is, is dat gymnastiekverenigingen minder vaak dan andere clubs beleid en plannen ontwikkelen wat betreft het werven en behouden van trainers."
De Gymnastiek Unie benadrukt overigens dat het niet alleen maar kommer en kwel is binnen de Nederlandse gymnastiekwereld. "Er zijn ook succesverhalen te melden. Clubs die goed nadenken over kaderbeleid en die jonge leden uitdagen om eerst assistent en later trainer te worden", aldus Brinkman.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl