Drenthe Toen #2: Jack Middelburg, de Canon van Meppel en de overtocht vanuit Nederlands-Indië

In Drenthe Toen hebben we deze keer aandacht voor de legendarische motorcoureur Jack Middelburg en het boek over hem. Verder gaan we langs een 'on-Drentse havezate' en horen we historica Garry Wiersema over de Canon van Meppel en het verdwenen gehucht Tweeloo. Ook spreken we Jan de Vos die met zijn gezin in een jappenkamp in Nederlands-Indië zat en uiteindelijk de overtocht naar Nederland maakte met de MS Oranje.
2.08
- Motorcoureur 'Jumping' Jack Middelburg overleed in 1984 op 31-jarige leeftijd. Motorsportjournaliste Natascha Kayser schreef een boek over hem. De schrijfster vertelt over de carrière van de legendarische coureur en over haar boek.

11.45
- Jan de Vos uit Gieten maakte met zijn gezin de overtocht van Nederlands-Indië naar Nederland op de MS Oranje. De Vos vertelt over zijn tijd in de

18.35
- Lydia Tuinman trekt met Herr Doktor Andreas Eiynck langs de Drents-Duitse grens. Bij Twist komen ze een oude steen tegen waar letters in gegraveerd staan.

25.02
- In de krant van 17 september 1939 staat een bericht over het 'Molotov Ribbentrop Pact', een geheime afspraak tussen Duitsland en de Sovjet Unie om Polen te verdelen. Ook komt de slogan 'America first' van Donald Trump al voorbij. Aaldert Oosterhuis spit de oude kranten door en vertelt.

30.41
- De Meppeler wijk Haveltermade is in de jaren 50 op het cultuurlandschap Haveltermaden gekwakt. Historica Garry Wiersema werkt aan de 'Canon van Meppel' om geschiedenislessen te verbeteren.

38.23
- Tweeloo, een middeleeuws gehucht bij Meppel, verdween onder de wijk Haveltermade in Meppel. Het gehucht heeft een interessante geschiedenis, maar werd in 1955 toch met de grond gelijk gemaakt. Historica Garry Wiersema ging op zoek naar overblijfselen van het gehucht.

43.43
- Batinge was een havezate van 'on-Drentse allure' volgens historicus Paul Brood. Hij ging samen met Lydia Tuinman op zoek naar de plek waar het huis ooit stond voordat het in 1832 werd afgebroken.

49.39
- 'Aan de andere kant' is een theaterstuk over de Nederlands-Molukse geschiedenis vanaf de aankomst van duizenden Molukse KNIL-militairen en hun familie in Nederland in 1951. Rosa Veldman is betrokken bij het theaterstuk en vertelt erover.

56.15
- Het dorpsarchief van Spijkerboor is druk met een heruitgave van het boek 'Drents Daip blif altied stromen'. Vrijwilliger Willem Dijkema vertelt over het project.

1.02.29
- In het boek 'Jeugdherinneringen' schreef Wiebe Kruijer 300 pagina's vol verhalen over zijn jeugd. Robbert Oosting draagt voor uit het werk van Kruijer..

Presentatie

Sophie Timmer

Gasten

Natascha Kayser - motorsportjournaliste en schrijfster van het boek over 'Jumping' Jack Middelburg
Jan de Vos - maakte de overtocht vanuit Nederlands-Indië naar Nederland
Herr Doktor Andreas Eiynck - directeur van het Emslandmuseum in Lingen
Garry Wiersema - Meppeler historica
Paul Brood - historicus
Rosa Veldman - woordvoerder voor theaterstuk 'Aan de andere kant'
Willem Dijkema - vrijwilliger van het dorpsarchief van Spijkerboor

Abonneer je op deze podcast

De podcast van Drenthe Toen is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android als Apple-telefoons en tablets. We zijn onder meer te vinden op iTunes, Pocket Casts, Radiopublic, Stitcher, Blubrry, TuneIn en Podbean.
Genoten van Drenthe Toen? Abonneer je ook op onze Drenthe Sportcast over de (amateur)sport in Drenthe en op Cassata, onze podcast over de Drentse politiek en actuele discussies in onze provincie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl