Piratencultuur is immaterieel erfgoed

Piratenzenders cultureel erfgoed (Rechten: RTV Drenthe/Robbert Oosting)
Piratenzenders cultureel erfgoed (Rechten: RTV Drenthe/Robbert Oosting)
De piratencultuur is opgenomen op de website van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Volgens het Kenniscentrum heeft de piratencultuur een unieke waarde voor met name het oosten en het noorden van Nederland.
Drents PvdA-Statenlid Peter Zwiers nam een jaar geleden in een
het initiatief om de piratencultuur voor te dragen voor de status van cultureel erfgoed.

Erkenning

Zwiers is dan ook blij met de erkenning. "De piratencultuur heeft de status van cultureel erfgoed nog niet, maar dat het nu opgenomen is op de website is een belangrijke vervolgstap. Het laat in ieder geval zien dat het uniek is in Nederland. Die cultuur krijgt nu de plek die het verdient."
De piratencultuur is in de jaren dertig van de vorige eeuw gestart in Almelo. Langzaam is het uitgewaaierd naar andere delen van Twente, Drenthe, Groningen, Friesland en de Achterhoek.

'Ontzettend veel liefhebbers'

Ondanks dat Zwiers zelf geen fan is van piratenradio, vind hij de erkenning voor piraten wel belangrijk. "Het beeld van radiopiraten is gewoon erg negatief en ik wil gewoon dat het wat positiever wordt. Er zijn ontzettend veel liefhebbers van die muziek en het brengt mensen echt bij elkaar", zegt Zwiers.
In andere delen van het land zijn er minder piraten. Ook nergens anders ter wereld zijn zoveel piraten als in Nederland.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.