Minister wil gesprek met ouders gedode militair

Aldert Poortema kwam in 2008 om het leven in Uruzgan (Rechten: ANP/Rick Nederstigt)
Aldert Poortema kwam in 2008 om het leven in Uruzgan (Rechten: ANP/Rick Nederstigt)
Minister Ank Bijleveld (Defensie) is bereid tot een gesprek met de ouders van de in Afghanistan gesneuvelde militair Aldert Poortema. Die kwam in januari 2008 in Uruzgan samen met collega Wesley Schol om het leven door eigen vuur.
De ouders willen weten in hoeverre hun dood voorkomen had kunnen worden. Onderzoek wees later uit dat het bevel tot vuren is gegeven op basis van een verkeerde plaatsbepaling.

Rechtszaak afgewezen

De ouders van Poortema hebben eerder geprobeerd om via een rechtszaak de verantwoordelijke commandant te vervolgen. De eis werd in 2010 afgewezen. Eerder dit jaar kregen de ouders een anonieme brief waarin stond dat de commandant van hun eenheid (44 Pantserinfanteriebataljon) nooit uitgezonden had mogen worden.

Eigen vuur

Poortema en zijn collega Wesley Schol uit Assen waren gelegerd op de Johannes Postkazerne in Havelte. Tijdens hun uitzending naar Afghanistan werden zij onbedoeld door eigen Nederlandse eenheden in Uruzgan doodgeschoten. Achteraf bleek dat het bevel tot vuren is gegeven op basis van een verkeerde plaatsbepaling.

Lees meer: Nabestaanden willen weten hoe de dood van militair Aldert Poortema voorkomen kon worden

De advocaat van de ouders heeft nu opnieuw een gesprek met Defensie aangevraagd. "Ik denk zeker dat we daar op ingaan", reageerde Bijleveld vrijdag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl