Politie en vakbonden bereiken cao-akkoord, acties opgeschort

De leden moeten nog wel instemmen met het akkoord (Rechten: ANP/Marcel van Hoorn)
De leden moeten nog wel instemmen met het akkoord (Rechten: ANP/Marcel van Hoorn)
Op de valreep is er een principeakkoord bereikt over de nieuwe politie-cao. De politievakbonden zijn er volgens betrouwbare bronnen na maanden onderhandelen uit met het ministerie van Justitie en de korpschef.
De acties, ook de grote die voor dit weekend was aangekondigd, zijn opgeschort, meldt het actiecentrum van de bonden. Volgens een woordvoerder wordt het onderhandelingsresultaat de komende tijd voorgelegd aan de vakbondsleden in het land. Als zij instemmen met het resultaat, dan is er een nieuwe cao.

Twee punten

Vanochtend meldde ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp dat er nog twee punten waren die moesten worden opgelost in het cao-conflict. Het ging om de mogelijkheid voor oudere collega's om eerder uit te treden en de verbetering van de capaciteit bij de opsporing.

Intensief overleg

De afgelopen dagen is er intensief overleg geweest tussen de partijen. De politie had in het cao-conflict gedreigd met een grote actie tot en met zondag, waarbij alleen bij echte nood nog zou worden uitgerukt. Het ministerie vond dit protest ,,onacceptabele risico's voor de openbare orde en veiligheid" opleveren en probeerde het via de rechter te verbieden. Dat geding zou vrijdagmiddag dienen.
De acties hadden effect kunnen hebben op evenementen dit weekend, waaronder enkele voetbalwedstrijden. De wedstrijd van FC Emmen, uit tegen FC Utrecht, zou niet in gevaar zijn gekomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl