Chauffeurs op 'asielbus' overwegen zich ziek te melden: overlast houdt aan

Buslijn Asielbus Bord
Bord van de pendelbus © RTV Noord / Marten Nauta
De overlast op zowel de buslijnen 72 en 73 als ook de pendelbus van het asielzoekerscentrum in Ter Apel naar het station in Emmen houdt aan. De vakbond luidt de noodklok. "Ik krijg de laatste dagen weer veel meldingen van overlast", zegt Edwin Kuiper van FNV Streekvervoer.
Als voorbeeld vertelt Kuiper aan RTV Noord het verhaal van een chauffeur die maandag zijn dienst heeft afgebroken nadat een groep van zo'n tien jonge mannen voor een dreigende situatie in de bus hadden gezorgd. Het incident maakte veel indruk op de chauffeur en zijn collega's. De chauffeur riep zijn collega's op om niet meer langs het azc te rijden en dat is ook gebeurd.

'Chauffeurs overwegen ziektewet in te gaan'

"Het incident van gisteren toont aan dat het volledig ontbreken van toezicht door BOA's of veiligheidsmensen bij de instap in Ter Apel niet langer kan. Ik hoor dat werknemers overwegen om in de ziektewet te gaan als de dienst tussen Emmen en Ter Apel aanstaande is", stelt Kuiper.

Chauffeurs willen beveiliging en toezichthouder

Het OV-bureau Groningen Drenthe zegde vorige maand extra pendelbussen toe tussen het asielzoekerscentrum in Ter Apel en station Emmen, maar dat is volgens de chauffeurs niet genoeg. Zij willen dat er ook een beveiliger in de bus komt, en een toezichthouder die veiligelanders begeleidt naar de pendelbus.

Geen oplossing op korte termijn

Vlak voor de zomervakantie was er een gesprek tussen de buschauffeurs en demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid over de problemen. Toen werd al duidelijk dat er niet op korte termijn een oplossing zou komen. FNV Streekvervoer neemt daar geen genoegen mee.

Gratis kaartje?

"Chauffeurs hebben het gevoel dat ze het de komende weken maar uit moeten zoeken. Als dit zo doorgaat en er geen extra maatregelen komen, dan ga ik buschauffeurs binnenkort adviseren om passagiers niet meer te laten betalen, om van het gedonder af te zijn", zegt Kuiper.
RTV Noord heeft contact gezocht met het OV-bureau Groningen Drenthe voor een reactie, maar heeft die nog niet gekregen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl