Taakstraf voor man die eigen kat wurgde

kat
Niet de kat die gewurgd werd, foto ter illustratie © Pixabay
Een 32-jarige man uit Beilen is voor het doden van zijn kat een taakstraf van zestig uur opgelegd, waarvan dertig uur voorwaardelijk. Hij sloeg het dier tegen een tafelpoot en wurgde het. De rechter vond dierenmishandeling bewezen.
"Ik moest het wel wurgen", zei de man tegen de rechter. Door de klap tegen de tafelpoot was het katje verlamd geraakt. De man lag op 24 november 2020 op zijn bed. Naast hem stond een bordje met een boterham met kaas. Hij werd wakker doordat zijn kat van de kaas at. Hij sloeg het dier vervolgens tegen de tafel. Zijn ambulante begeleider vond het dier en deed aangifte.

Criminologisch onderzoek

"Ik ben mijn maatje nu kwijt", jammerde de man tegenover de rechter. Die noemde de daad van de man griezelig. "Uit criminologisch onderzoek is gebleken dat de kans groot is dat mensen die dieren kwellen en doden en daarin niet worden gecorrigeerd ook erge dingen kunnen gaan doen met hun medemens", zei de rechter.
De Beilenaar raakte nog meer geëmotioneerd: "Ik weet wel dat je niet zo met dieren om mag gaan. Maar dat willen jullie niet horen, vanwege mijn verleden".

Kippenkiller

De man werd in 2014 voor het afslachten en mishandelen van een tiental kippen, eenden en konijnen in Assen veroordeeld tot tien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij kreeg toen een behandelverplichting in een psychiatrische kliniek opgelegd.
De man woonde destijds in Assen en had drugs- en alcoholproblemen. Hij woont nu onder begeleiding in Beilen. Het gaat verder goed met hem en hij heeft een baan. De rechter legde de man ook verbod op het houden van een huisdier op voor de periode van drie jaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl