Marcos R. houdt kaken op elkaar over granaatincident broer

In het onderzoek naar de explosie van een handgranaat in een Nederlands legervoertuig heeft Marcos R. zich beroepen op zijn verschoningsrecht. R. werd opgeroepen in het onderzoek naar zijn broer, Admilson R., die de granaat zou hebben gegooid.
Het verschoningsrecht houdt in dat je als getuige geen verklaring hoeft af te leggen een zaak over een naast familielid. Normaal ben je als getuige verplicht een verklaring af te leggen als je wordt opgeroepen.

Marcos R. werd door het gerechtshof in Arnhem opgeroepen omdat zijn broer Admilson R. tegen hem heeft bekend dat hij de granaat in het pantservoertuig heeft gegooid. Die verklaring trok Admilson R. later in. Ook wilde hij niet verschijnen bij het militair gerechtshof. 

Afghanistan
Admilson R. was in 2010 betrokken bij het granaat-incident op een Nederlandse basis in Afghanistan. De handgranaat ontplofte in een Bushmaster-pantservoertuig en daarbij raakte mede-soldaat Erik Groenendijk ernstig gewond. Admilson R. en Groenendijk werden allebei korte tijd verdacht van het laten ontploffen van de granaat, maar die zaak werd geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. 

Moordaanslag
Volgens advocaat Sébas Diekstra, die Groenendijk bijstaat, doet het zwijgen van Marcos R. niets af aan de eerdere verklaring van zijn broer. "Het staat vast dat Admilson R. heeft verklaard dat hij achter de moordaanslag zit. Het zwijgen van de broer brengt daar geen verandering in", aldus Diekstra. 


Het lijkt er volgens Diekstra op dat het militair gerechtshof in Arnhem klaar is met alle onderzoekshandelingen. Diekstra: "De militaire kamer heeft vastgesteld dat er sprake is van nieuwe bezwaren. De weg is daarmee vrij om een bevel te geven tot vervolging van Admilson R."

Levenslang
R. werd jaren later samen met zijn broer tot levenslang veroordeeld vanwege drie roofmoorden in Drenthe. 

Het is niet bekend wanneer het gerechtshof met een beslissing komt in de handgranaatzaak. 

Lees alles over Admilson en Marcos R.