Assen wil toch mogelijkheid OutleTT door wijziging Provinciale Omgevingsvisie

Een impressie van de OutleTT bij Assen-Zuid (Rechten: FOC Assen bv)
Een impressie van de OutleTT bij Assen-Zuid (Rechten: FOC Assen bv)
De gemeente Assen wil dat Provinciale Staten de Toeristisch Recreatieve Zone bij het TT Circuit aanwijst als stedelijk gebied. Daarmee kan Assen als ze dat wil toch de komst van een Factory Outlet Center (FOC) mogelijk maken.
Provinciale Staten buigt zich momenteel over de vernieuwing van de Omgevingsvisie en de Provinciale Verordening. Daarin staat dat er in Drenthe geen 'weidewinkels' mogen komen, dus ook geen FOC. Als het gebied bij het TT Circuit aangewezen wordt als stedelijk gebied, krijgt Assen de regie en raakt de provincie die juist kwijt.

'Ik sluit de komst van een FOC niet uit'

De Asser wethouder Janna Booij vroeg de Staten om de wijziging. Volgens Booij is de wijziging niet bedoeld om ook daadwerkelijk de factory outlet te realiseren, maar ze sluit het ook niet uit zo lang initiatiefnemer Raymond Coronel van de OutleTT Assen er nog steeds een FOC wil realiseren. De wijziging is ook nodig om andere grootschalige recreatieve en toeristische projecten in de toekomst mogelijk te maken. Assen wil in ieder geval graag zelf de baas zijn over ontwikkelingen bij het TT Circuit.
Een aantal statenleden vreest dat ze bij een wijziging de deur wagenwijd openzetten voor een grootschalig outletcomplex met verkoop in merk- en sportkleding. Zowel Provinciale Staten als Gedeputeerde Staten zien dat niet zitten.
Hoe de vlag erbij zou hangen in de Asser gemeenteraad als zich een nieuw initiatief voor een factory oulet zou melden, durfde Booij niet te voorspellen. Ze denkt dat de raad er dan wel wat anders over denkt, omdat de samenstelling na de verkiezingen eerder dit jaar gewijzigd is. Het vorige stadsbestuur was nadrukkelijk voorstander.

Waarschuwing kwestie Appingedam

Tijdens de inspraakavond deden de gemeente Assen maar ook de gezamenlijke MKB-organisaties en Detailhandel Nederland nog een dringende oproep aan de provincie. Wel beiden met een ander belang. In Appingedam speelt de kwestie dat de gemeente op een Woonplein buiten het centrum alleen verkoop van omvangrijke artikelen -meubels dus- toestaat, om zo andere detailhandel van het Woonplein te kunnen weren. De gemeente wil zo negatieve effecten op winkels in de binnenstad voorkomen, omdat daar veel leegstand is.
Maar volgens een eigenaar van winkelpanden aan het Woonplein zijn deze brancheringsregels in strijd met de Europese Dienstenrichtlijn. Hij kreeg in juni voet aan de grond bij de Raad van State. Appingedam krijgt nu een half jaar de tijd om de evenredigheid van de brancheringsregels in het bestemmingsplan beter te onderbouwen of het bestemmingsplan aan te passen.
Lees meer: Assen waarschuwt provincie:'Afwijzing OutleTT beter onderbouwen'
Vrees voor juridische strijd
Wethouder Booij van Assen vroeg Provinciale Staten goed te kijken naar hoe ze de regels in de Omgevingsvisie en Provinciale Verordening op gaan schrijven. Ze denkt dat met het Raad van State-voorbeeld van Appingedam en de huidige tekst er juridische strijd kan ontstaan over wel of geen factory outlet.
Datzelfde vrezen ook de winkeliers in de Asser binnenstad. Die vroegen Provinciale Staten vooral goed te kijken of de regels wel waterdicht zijn, om Damster toestanden te voorkomen en daarmee voor eens en altijd het FOC-boek dicht te kunnen slaan. MKB Assen en Detailhandel Nederland rekenen erop dat de provincie de deur dicht houdt voor de OutleTT van ondernemer Raymond Coronel.
De Provinciale Omgevingsvisie en Provinciale Verordening zijn de dikke boeken met regels wat waar in Drenthe wel en niet mag. In oktober moeten de Staten beide documenten definitief vaststellen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl