Norg wil hét follydorp van Nederland worden

Folly Norg
Deze folly, 'De Omslag', stelt een gouden bloem voor waar je doorheen kunt kruipen © RTV Drenthe
Inwoners van Norg willen dat hun dorp bekend komt te staan om folly's: gekke bouwwerken die geen nut hebben. De derde editie van Folly Art Norg is vandaag begonnen. In en rond het dorp staan deze bouwwerken in het landschap.
"We stonden bekend om de Vluchtheuvel, dat is niet meer", zegt organisator Ina Reynders Veldhuis. "Wij willen graag: Norg, hét follydorp." Ze hoopt dat veel mensen langs de kunstwerken lopen die in de buitenlucht staan opgesteld.

Steeds meer aanmeldingen

Er is steeds meer animo voor het kunstproject. Voor deze editie waren 109 ontwerpen ingediend. Bijna een keer zoveel als de vorige keer. Uiteindelijk mochten maar zestien deelnemers hun ontwerp bouwen. De organisatie wil niet dat op elke hoek een folly komt te staan. Ook moet de route niet te lang worden. "We zijn geen Nijmeegse Vierdaagse", zegt Reynders Veldhuis gekscherend.
Eén van de gelukkigen is architect Nina van Hoogstraten uit Rotterdam. Ze bouwde in de natuur een driehoek met spiegelende palen. "Het is leuk om zelf eens wat te doen", zegt ze. "Normaal zit je als architect alleen achter een computer. Nu mag je zelf bouwen." Docent Michel Heusen uit Amsterdam mocht dit jaar voor het eerst wat bouwen. Bij de vorige editie werd zijn ontwerp niet uitgekozen, deze keer dus wel. "Ik vind het leuk dat je hier ook als amateurkunstenaar aan mee kunt doen."

Er zit een gedachte achter

Dat de bouwwerken geen functie hebben, betekent niet dat er geen gedachte achter zit. Zo moet de gouden bloem 'De Omslag' van kunstenaars Tanja Tamina en Paul Martijn mensen weer dichter bij de natuur brengen. Wie door de deur aan de voorkant stapt, komt er kruipend aan de achterkant weer uit.
Over een maand wordt alles weer afgebroken, dat moet ook wel volgens Reynders Veldhuis. "Als het langer blijft staan dan een maand, dan heb je een bouwvergunning nodig. Daar komt veel meer bij kijken."
Norg wil hét follydorp van Nederland zijn

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl