Eendaagse festivals na 13 augustus onder voorwaarden toegestaan

Festival Bezoekers CoronaCheck app Toegang QR-code
Festivalbezoekers tonen de CoronaCheck-app voor toegang. Foto ter illustratie © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Eendaagse festivals mogen na 13 augustus weer doorgaan, maar wel onder strenge voorwaarden. Het kabinet had festivals tijdelijk verboden wegens de snelle toename van het aantal besmettingen, maar sommige evenementen zonder vaste zitplaatsen mogen toch weer doorgaan.
Dat maakte demissionair premier Mark Rutte vanmiddag tijdens een persconferentie bekend.
De festivals mogen in ieder geval tot 1 september doorgaan met hooguit 750 bezoekers. Ook moet het evenement in de open lucht zijn, of moet de tent aan vier kanten open zijn.
De bezoekers moeten een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs hebben. Ze krijgen het advies om vijf dagen na het festival een sneltest te doen. Als het voor festivals onhaalbaar is om onder deze voorwaarden door te gaan met hun evenement, kunnen ze gebruikmaken van de garantieregelingen, zei Rutte.

Geen festivals met overnachting

Vorige week werd aangekondigd dat festivals met overnachting tot 1 september van de baan zijn. De minister-president noemde het "op zichzelf goed nieuws" dat het aantal besmettingen daalt, maar merkte wel op dat het aantal positieve tests in Nederland nog altijd hoog is. Die laten een deel van de evenementen de komende weken nog niet toe.

Op 13 augustus nieuwe persconferentie

Op 13 augustus neemt het kabinet nieuwe besluiten over het coronabeleid voor de komende periode. Dan wordt waarschijnlijk ook meer duidelijk over wat er gebeurt met evenementen in september. Het gaat dan onder meer om de Formule 1-race in Zandvoort, die voor het weekend van 5 september op de agenda staat.
Eendaagse festivals na 13 augustus onder voorwaarden toegestaan

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl