Drenthe Toen #3: Pasfoto's uit de oorlog en anekdotes over de HBS in Assen

De roemruchte geschiedenis van de HBS in Assen krijgt ruim aandacht in deze aflevering van Drenthe Toen. Er komt een boek, een studio en we horen een boel anekdotes. Verder horen we deel twee van het verhaal over Jan de Vos die de overtocht naar Nederland maakte vanuit Nederlands-Indië. Tot slot is er aandacht voor een bijzondere vondst op zolder bij Freddy Jansen. Hij vond 1.500 negatieven van foto's die gemaakt waren voor persoonsbewijzen in de Tweede Wereldoorlog.
2.29
- In 1868 opende de HBS in Assen de deuren. In de studio twee oud-leerlingen met een hele serie anekdotes.

21.17
- We gaan met Herr Doktor Eiynck op pad langs de grens. Deze keer vinden we een oude grenssteen tussen Twist en Schoonebeek. Deze stamt nog uit het koninkrijk Hannover.

27.05
- In 'old neis' bladert Aaldert Oosterhuis door oude kranten. Deze keer leest hij een verhaal uit 1933 over een vuurgevecht tussen smokkelaars en de douane.

30.43 -
Een duik in het archief levert een bijzonder streekgerecht op. Jantje uit Norg geeft ons het recept voor 'gele bonenbrij'.

34.00
- Freddy Jansen, zoon van hobbyfotograaf Gezinus Jansen uit Gees, vond 1.500 negatieven van foto's uit de Tweede Wereldoorlog. De foto's waren bedoeld voor persoonsbewijzen die alle Nederlanders in opdracht van de Duitsers moesten hebben.

45.58 -
Jan de Vos uit Gieten maakte met zijn familie de overtocht van Nederlands-Indië naar Nederland op de MS Oranje. De Vos vertelt zijn verhaal aan Marjolein Knol.

52.48
- In de zoektocht naar verdwenen huizen van stand in Drenthe komen we deze keer bij een havezate in de buurt van Uffelte. Historicus Paul Brood vertelt.

59.26
- Anja Verbers geeft cursussen om het unieke van oude begraafplaatsen van de ondergang te redden. Ze legt uit wat vrijwilligers kunnen doen om bij te dragen aan het bewaren van deze stukjes historie.

1.05.00
- In het boek 'Jeugdherinneringen' schreef Wiebe Kruijer 300 pagina's vol verhalen over zijn jeugd. Robbert Oosting draagt voor uit het werk van Kruijer.

Presentatie

Sophie Timmer

Gasten

Klaas Koops - oud-leerling van de HBS in Assen
Kees van Ee - oud-leerling van de HBS in Assen
Jan de Vos - maakte de overtocht vanuit Nederlands-Indië naar Nederland op de MS Oranje
Herr Doktor Andreas Eiynck - directeur van het Emslandmuseum in Lingen
Willem Anninga - historische vereniging Oosterhesselen
Paul Brood - historicus
Anja Verbers - Landschapsbeheer Drenthe

Abonneer je op deze podcast

De podcast van Drenthe Toen is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android als Apple-telefoons en tablets.

,
,
,
en
.

Andere podcasts

Genoten van Drenthe Toen? Abonneer je ook op onze Drenthe Sportcast over de (amateur)sport in Drenthe en op Cassata, onze podcast over de Drentse politiek en actuele discussies in onze provincie.