'Nog nooit zoveel schademeldingen van boeren gehad'

Record aantal schademeldingen door droogte.
(Rechten: RTV Drenthe)
Record aantal schademeldingen door droogte. (Rechten: RTV Drenthe)
Bij boerenverzekeraar Vereinigte Hagel uit Smilde is een recordaantal schademeldingen binnengekomen die te maken hebben met de extreme droogte van afgelopen zomer.
Landelijk zijn er 843 meldingen gedaan, in Drenthe zijn het er 63.
"We hebben echt nog nooit zoveel binnengekregen", vertelt Jan Schreuder van Vereinigte Hagel. "In totaal heeft 75 procent van onze leden schade gemeld. De meeste schade is geleden bij de telers van uien, aardappels, suikerbieten en mais."

Lees meer: Krieltjes in plaats van aardappels door droogte

Boeren die de schade melden, krijgen een schade-expert van de coöperatieve verzekeraar op bezoek. Collega’s taxeren bij collega’s. "We hebben landelijk zestig experts die vlak voor de oogst de veldopbrengst bij boeren komen taxeren. Die vastgestelde veldopbrengst vergelijken we met de gemiddelde opbrengst van de afgelopen vijf jaar. Er geldt voor droogte een eigen risico van 30 procent. Het verschil keren we zo snel mogelijk uit."

Lees meer: Tientallen schadegevallen gemeld bij landbouwverzekeraar

Per teler verschillen die bedragen, maar er zitten extremen bij: "Er zijn telers die maar de helft of nog minder van de normale opbrengst hebben", aldus Schreuder.
Een van de gedupeerde boeren is Jacco Speelman uit Beilen. Zijn aardappels zijn net krieltjes.
"Als je de opbrengst vergelijkt met de voorgaande jaren, is het de helft minder. Ik loop zestigduizend euro mis. Dit jaar schrijven we rode cijfers", verzucht Speelman.

Vaker extreme weersomstandigheden

Boeren zijn angstig voor de toekomst, omdat ze vrezen dat ze vaker met extreme weersomstandigheden te maken krijgen. Speelman maakte het ook mee en veel kon hij niet doen. "Ja, geulen graven bij hoosbuien en beregenen bij droogte, meer niet."
Schreuder: "Boeren kunnen dan maar één ding doen: je vastklampen aan de verzekering."
Op Europees niveau wil Brussel dan ook meer geld vrijmaken om boeren te kunnen helpen. In Nederland liet landbouwminister Carola Schouten eerder weten dat ze ook beleid wil maken om boeren tegemoet te komen. Concreet is dat nog niet. Boeren kunnen sinds 2010 een zogenaamde 'brede weersverzekering' afsluiten, maar nog geen tien procent van de boeren heeft zo'n verzekering.

'Onnodig duur'

Jan Schreuder van verzekeraar Vereinigte Hagel weet waarom: "In Nederland zit er nog 21 procent assurantiebelasting op, terwijl dat in de rest van Europa niet of nauwelijks het geval is."
Assurantiebelasting kan niet worden verrekend, zoals dat met BTW wel het geval is. Schreuder: "In Nederland zou zo'n brede weersverzekering een basisvoorziening moeten zijn voor de boeren. Het is nu echt onnodig duur."
Boer Speelman beaamt dat: "Belachelijk. Dat is het!"
Vereinigte Hagel kan de schadebedragen uitkeren, maar of een premieverhoging nodig is voor volgend jaar, valt nu nog niet te zeggen. Schreuder: "We doen aan risicospreiding doordat we in tien landen in Noord- en Zuid-Europa zitten. We kunnen de balans nu nog niet op maken omdat de oogst nog niet klaar is."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl