Campinghouder over bootdrama: 'De adrenaline is gezakt, maar het ging van 0 naar 300'

explosie
De hulpverlening gistermiddag © ProNews
"Ik was rustig aan het werk, toen ik plotseling over de portofoon hoorde van een medewerker: er is een explosie in de haven, je moet onmiddellijk komen." Zo begon voor eigenaar Gert de Vries van Camping Meerwijck aan het Zuidlaardermeer een traumatische middag.
Bij de jachthaven van zijn camping explodeerde een boot met zes mensen, onder wie enkele kinderen.
"De adrenaline is nu wel gezakt", vertelde De Vries gisteravond aan RTV Noord, uren na het drama. "Maar het ging van nul naar driehonderd. Je gaat er dan meteen heen en probeert alle hulp te geven die je maar kan."

Protocol

Hij deed dat samen met een aantal medewerkers van de camping, maar ook met campinggasten. "Er is een aantal mensen hier op de camping dat werkt in een ziekenhuis. Die kwamen meteen om hulp te bieden."
Op de camping hebben ze een protocol als er zich grote incidenten voordoen en dat werd meteen in werking gesteld. "De een zorgt dat de slagboom omhoog staat, de ander houdt de weg vrij voor de hulpdiensten en weer anderen verlenen eerste hulp. Dat heeft goed gewerkt", denkt De Vries.

Traumatische ervaring

De campinghouder is uren na het gebeuren enigszins tot rust gekomen. "In overleg met de politie en Slachtofferhulp hebben we twee bijeenkomsten gehouden. Eén voor de medewerkers van de camping en één voor de gasten van de camping die getuige waren van de explosie en die hulp hebben verleend."
Je moet het toch een plekje kunnen geven
Campinghouder Gert de Vries
De bijeenkomsten werden in totaal door zo'n vijftien mensen bezocht. "Dat was erg nuttig. Slachtofferhulp heeft dat in goede banen geleid, zodat iedereen zijn zegje kon doen om het te verwerken."
De Vries beseft terdege dat het een traumatische ervaring is geweest voor de meesten. "Je moet het toch een plekje kunnen geven en dan is het mooi dat je een stukje nazorg krijgt."
De campingeigenaar kende de slachtoffers niet. "Het waren mensen die hier voorbij kwamen varen en even aanlegden om vrienden hun nieuwe bootje te laten zien. De vrienden duwden ze bij het weggaan weer af en toen explodeerde de boel."

Lot van de slachtoffers

Inmiddels gaat het gewone leven weer verder op de camping. De slagboom doet gewoon weer zijn werk en de campinggasten proberen de slaap te vatten. Toch zullen de gedachten ook gaan naar het lot van de gewonde slachtoffers: twee mannen van 29 en 64 jaar oud en een 28-jarige vrouw uit de gemeente Midden-Groningen. Ook drie minderjarige kinderen moesten naar het ziekenhuis. Van één van hen is de toestand kritiek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl