Drentse basisscholen hebben te weinig leerlingen

Een op de zeven Nederlandse basisscholen kampt met te weinig leerlingen. Ook in Drenthe speelt dit probleem (Rechten: ANP/Marcel van Hoorn)
Een op de zeven Nederlandse basisscholen kampt met te weinig leerlingen. Ook in Drenthe speelt dit probleem (Rechten: ANP/Marcel van Hoorn)
In Drenthe hebben veel basisscholen minder leerlingen dan ze minimaal zouden moeten hebben. Sinds dit schooljaar gelden er nieuwe normen, afhankelijk van het aantal kinderen dat in een gemeente woont.
Een op de zeven Nederlandse basisscholen staat te springen om leerlingen, omdat ze niet voldoen aan de wettelijke minimale hoeveelheid kinderen. Ruim negenhonderd scholen in Nederland hebben nu te weinig leerlingen. Dat blijkt uit een
.
Een school in Amsterdam moet bijvoorbeeld sowieso 195 leerlingen hebben om te blijven bestaan, terwijl een school in bijvoorbeeld De Kiel al aan zo’n 35 leerlingen genoeg heeft.

Drenthe

De krimp op basisscholen speelt ook in onze provincie. Een greep uit de Drentse scholen:
't Rastholt in Hoogeveen heeft 71 leerlingen, maar zou er 95 moeten hebben.

Christelijke basisschool De Zwaluw in Zandpol heeft 35 leerlingen, terwijl ze er 72 moeten hebben om te voldoen aan de landelijke richtlijnen. En het Hoeltien in Tiendeveen, een klein dorp in de gemeente Hoogeveen, heeft 35 leerlingen. Dat zijn er 55 te weinig om te voldoen aan de landelijke regels.


Overigens steekt Smilde er in positieve zin met kop en schouders bovenuit. Basisschool de Schutkampen zou met 29 leerlingen tevreden kunnen zijn, maar heeft er 265. Volgens schooldirecteur Bas Guchelaar van de Schutkampen heeft dat hoge aantal leerlingen te maken met drie factoren. "Ons dorp is het grootste van de Smildes, dus daarom zitten hier meer kinderen op school. Nabijheid is toch de belangrijkste factor voor schoolkeuze", zegt Guchelaar.
Daarnaast heeft de school volgens de directeur een goede naam in het dorp en combineert de Schutkampen onderwijs met kinderopvang. "Kinderen van nul tot dertien jaar kunnen van zeven uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds bij ons terecht. Vaak maken de kinderen bij ons de stap van de opvang naar groep één. Ouders kennen ons immers al en ook spelen de kinderen van de opvang en de kleuterklassen samen buiten", vertelt Guchelaar.

Sluiting

Als een school drie jaar lang te weinig leerlingen heeft, krijgt die geen overheidsgeld meer. Dat houdt in dat de school in principe dicht moet. Op die regel zijn wel uitzonderingen, als een school bijvoorbeeld als enige een bepaalde stroming vertegenwoordigt, of als hetzelfde bestuur ook grotere scholen heeft.
Volgens prognoses van het ministerie zullen nog eens 228 scholen in de komende vier jaar onder de norm zakken. De Onderwijsraad wil dat het aantal scholen dat onder de norm zit snel verminderd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.