Bewoners balen van gemeente Assen: opritten passen niet meer

Een groep bewoners van het Noorderplatsoen in Kloosterveen is boos op de gemeente Assen. Lagen hun opritten eerst strak aangesloten op de gemeentelijke weg, ineens is de klinkerstraat eruit gehaald en verhoogd aangelegd waardoor hun opritten niet meer aansluiten.
De aannemer die voor de gemeente Assen de weg opnieuw aanlegt heeft uit de opritten van de twaalf huizen rijtjes stenen verwijderd. De bewoners moeten er zelf voor zorgen dat de boel straks weer naadloos op elkaar aansluit.

Hun fout

"Waarom moeten wij dat zelf doen? Alles lag goed, totdat de gemeente een paar week geleden een brief stuurde dat de straatstenen er weer uitgingen, en dat de definitieve bestrating kwam. Maar ineens ligt de weg hoger dan eerst", vertelt bewoner Alex de Haan. "Onze opritten liggen nu te laag. Bij de één vijf, maar bij een ander tien centimeter lager. Wij moeten dat zelf maar opknappen, is ons verteld. Ik vind dat de gemeente dat moet regelen. Zij leggen de weg ineens anders aan", aldus Alex de Haan. "Het is hun fout."
Niets doen, is volgens De Haan geen oplossing: "Dan zit je hier straks met een geweldige bak water tussen oprit en straat."

Provisorische bestrating

Volgens woordvoerder Henk Kersten van de gemeente Assen lag er eerst een weg 'met provisorische bestrating, die nu vervangen wordt door definitief straatwerk'. "De bewoners hebben daar een paar weken geleden ook keurig een brief over gehad, dat de weg weer zou worden opgebroken."
Alex de Haan kent de brief, want die hebben de bewoners ook zeker ontvangen. "Maar daarin stond niet dat de straat hoger zou komen te liggen. Dat ie zo laag lag, was een fout achteraf. Sterker nog, de stratenmakers die ik sprak zeiden dat het eigenlijk zelfs nog hoger moest. Maar dat hebben ze niet gedaan, omdat het verschil dan nog groter zou zijn."

Gedwongen door koopcontract

Dat de bewoners hun opritten al helemaal klaar hadden, komt door een bepaling in het koopcontract. "De huizen zijn gebouwd door Geveke. Maar de gemeente had in het koopcontract laten opnemen dat we twee weken na oplevering op eigen terrein twee parkeerplaatsen klaar moesten hebben. Die sluit je vanzelfsprekend aan op de weg. Als we hadden geweten dat dit zou gebeuren, hadden we gewacht met onze parkeerplekken", zegt bewoonster Gretha Boerma.
Volgens De Haan ziet de nieuwe straat er op het eerste oog 'zeer fraai' uit. "Toch zitten wij met de gebakken peren. Bij elk huis moet toch zo'n twee bij vijf meter klinkers er weer uit en extra zand eronder, om de opritten op dezelfde hoogte te krijgen als de straat. Maar wie gaat dat doen? En wie betaalt?, vraagt De Haan zich af. "Wij vinden de gemeente of de aannemer, zij hebben een fout gemaakt. Maar zij weigeren."

Gemeente nalatig

Volgens De Haan gaat de gemeente prat op goede communicatie met burgers, maar schiet ze in deze kwestie tekort. "We krijgen dan wel een brief waarin staat dat de straat vervangen wordt, maar dat de weg er anders in komt te liggen, geen woord erover." De bewoners vinden dat de gemeente nalatig is geweest en de zaak moet oplossen.
Woordvoerder Henk Kersten van de gemeente Assen heeft daar zo één-twee-drie geen antwoord op. "Ik ga uitzoeken of hier iets fout is gegaan, en waar de verantwoordelijkheid dan ligt. Dat vergt even wat tijd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl