Bijzonder: gemeente en provincie ruilen van weg

De Provincie Drenthe en de gemeente Emmen ruilen de Rondweg (N391) en de weg Emmen - Klazienaveen (N862).
De Rondweg gaat naar de provincie en de gemeente Emmen krijgt de weg Emmen-Klazienaveen er voor terug. Doel is om de doorstroming en verkeersveiligheid op de Rondweg en de weg Emmen-Klazienaveen te verbeteren. Daar wordt al langere tijd over gesproken.

Ongelijkvloerse kruisingen

De provincie gaat de N391 ombouwen tot een weg met ongelijkvloerse kruisingen. Alle aansluitingen van de Rondweg vanaf de N34 tot en met de kruising Pottendijk worden aangepakt. ook de Pottendijk wordt ongelijkvloers.

Verdubbeling of parallelweg

De gemeente Emmen wil met de aanpak van de weg Emmen-Klazienaveen (N862) de doorstroming op deze weg verbeteren tussen de aansluiting met de A37 en de Dordsestraat. Daarvoor worden twee opties onderzocht. De ene is een verdubbeling van de weg, de andere is de aanleg van een parallelweg tussen de A37 en Nieuw-Dordrecht, aansluitend op de Phileas Foggstraat.

Liefst verdubbelen

De Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen (VPB) ziet het liefst een verdubbeling. Voorzitter Herman Idema: 'Goed voor de doorstroming en ook vooral voor de verkeersveiligheid, omdat op deze weg ook vrachtwagens met gevaarlijke stoffen rijden. Bij een parallelweg moeten de aansluitingen wel heel goed geregeld worden willen ze veilig zijn.'

90 miljoen euro

Met de aanpak van de wegen is een bedrag gemoeid van 90 miljoen euro. De gemeente Emmen betaalt 44 miljoen, de provincie 42. Zowel de provincie als de gemeente moeten nog op zoek naar een fors deel van het geld: Drenthe 25 miljoen en Emmen 35. Dat moet komen uit de toekomstige meerjarenbudgetten voor verkeer en vervoer.
Als Provinciale Staten en de gemeenteraad van Emmen akkoord gaan kunnen de plannen verder worden uitgewerkt. De verwachting is dat het werk in 2028 helemaal uitgevoerd kan zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl