Belasting op weersverzekering gaat eraf: 'Goed nieuws voor boeren'

Boeren kunnen zich straks beter verzekeren tegen weersinvloeden als extreme droogte (archieffoto RTV Drenthe/Fred van Os)
Boeren kunnen zich straks beter verzekeren tegen weersinvloeden als extreme droogte (archieffoto RTV Drenthe/Fred van Os)
Het kabinet wil kijken of het mogelijk is om de belasting op de 'brede weersverzekering' voor boeren af te schaffen. De Tweede Kamer heeft een motie van CDA en SGP, die daartoe opriepen, aangenomen.
Jan Schreuder van verzekeraar Vereinigte Hagel is er blij mee en is er van overtuigd dat het afschaffen van die assurantiebelasting slechts een formaliteit is. "Dit wordt voor 1 januari 2019 afgetikt. Dat is ook wel zo eerlijk naar onze Nederlandse boeren, want dan is de situatie in ons land hetzelfde als in de rest van Europa. In landen om ons heen is namelijk ook een vrijstelling."

Assurantiebelasting anders dan btw

Op dit moment moeten boeren 21 procent assurantiebelasting betalen, als ze de verzekering afsluiten. Deze belasting kan niet worden verrekend, zoals dat met btw wel het geval is. Volgens Jan Schreuder van verzekeraar Vereinigte Hagel is die belasting een van de grootste redenen dat nog geen tien procent van de boeren zo'n verzekering heeft.
"Door het afschaffen van die assurantiebelasting verwacht ik dat het aantal boeren dat zo'n verzekering neemt, gaat stijgen. Hoe groot die stijging zal zijn, valt nu nog weinig over te zeggen."
Schreuder is in z'n nopjes met het afschaffen van de assurantiebelasting op de 'brede weersverzekering'. "Samen met onder meer LTO Nederland zijn we jarenlang beziggeweest om dit voor elkaar te krijgen."

Eigen risico

De verzekeraar wil nog meer voor elkaar krijgen. "Op dit moment is er nog sprake van een eigen risico van dertig procent. Dat willen we nog naar beneden krijgen, naar twintig procent. Vooral ook omdat dit ook geldt in de rest van Europa."

Veel schades

Bij verzekeraar Vereinigte Hagel kwam dit jaar een recordaantal schademeldingen binnen die te maken hebben met de extreme droogte van afgelopen zomer. Landelijk werden er 843 meldingen gedaan, in Drenthe zijn het er 63.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl