TT Festival mogelijk niet langer helemaal gratis

Mooi Wark trad dit jaar op tijdens het TT Festival (archieffoto RTV Drenthe/Fred van Os)
Mooi Wark trad dit jaar op tijdens het TT Festival (archieffoto RTV Drenthe/Fred van Os)
De organisatie van het TT Festival in Assen overweegt bezoekers te laten betalen. Volgens projectleider Arjen Mewe is deze maatregel noodzakelijk om meer kwaliteit en variëteit in het programma te krijgen.
Een veel gehoorde klacht op het programma van het afgelopen jaar was dat er te weinig grote artiesten te zien waren. Ook spelen sommige bands te vaak op het festival, vindt een deel van het publiek. "We willen het programma zodanig aanpassen, dat er ook een aansprekende act kan komen. Maar dan moet die act misschien wel apart betaald worden”, aldus Mewe

TT Festival op eigen benen

De gemeente Assen trekt de handen van het TT Festival af en laat de organisatie over aan een zelfstandige stichting. Die stichting moet het festival samen met lokale ondernemers gaan dragen. De gemeente geeft nog wel een subsidie van 270.000 euro en zal op afstand de organisatie in de gaten houden. De provincie betaalde de afgelopen jaren 85.000 duizend euro mee aan het festival.
Volgens Mewe blijft het evenement in de kern hetzelfde: een festival in de binnenstad, voor de Assenaren en de regio. "Als het even kan is dat een gratis toegankelijk festival, maar dat laat onverlet dat we een deel wellicht betaald maken en daardoor dus de variëteit kunnen verhogen."

Plusconcert

Als locatie voor een eventueel ‘plusconcert’ wordt gedacht aan het Havenkwartier of het voormalige Acmesa-terrein. “Maar het kan ook nog heel ergens anders worden. Dat laten we over aan de nieuwe stichting”, zegt projectleider Mewe, die hoopt dat begin volgend jaar de stichting een feit is.

Oude bekende

Arjen Mewe, oud-gemeentesecretaris van Emmen, is trouwens geen onbekende van het TT Festival Assen. Hij werd in 2014 ook al door de gemeente ingevlogen, nadat het festival dat jaar als TT Speed Week op een mislukking was uitgelopen. Assen had toen ook gekozen voor verzelfstandiging, om het feest flink groter te maken. De nieuwe Stichting TT Speed Week werd de baas en besteedde de organisatie uit aan het Rotterdamse bureau Speed Events, en er kwam een speciale TT-regisseur. Maar die editie werd een debacle.

Scherven bij elkaar

Mewe moest daarna als organisatiedeskundige alle scherven bij elkaar vegen, en ervoor zorgen dat het festival in 2015 niet weer misging. Onder zijn leiding nam een groep horecaondernemers in de binnenstad de klus destijds over, wat inmiddels alweer drie jaar tot een geslaagde TT Week heeft geleid.

Lees meer: Advies TT Festival bijna klaar: houd het dichtbij

Ondanks de geslaagde inzet van een groep horecaondernemers, is wel telkens de kritiek dat het budget te krap is, waardoor vaak dezelfde rockbands - onder andere Mooi Wark - en coverbands op de podia staan.
De gemeente wil nu een nieuwe poging doen, om het TT-feest te verzelfstandigen, zodat niet telkens ook ambtenaren druk zijn met het evenement. Ook hoopt de gemeente zo het feest een extra boost te geven.
Een eerder plan, om het TT-festival onder te brengen bij de nieuwe binnenstadsorganisatie Vaart in Assen, is van de baan.

Lees meer: TT Festival trekt 160.000 bezoekers

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl