Militairen uit Havelte moeten zelf winterkleren kopen voor NAVO-oefening

Tussen de vier- en vijfhonderd militairen uit Havelte die volgende maand meedoen aan een NAVO-oefening in Noorwegen moeten hun eigen winterkleding regelen.
"Het verdient niet de schoonheidsprijs", laat een woordvoerder van Defensie weten. Nederland slaagde er niet in om de kleding op tijd op voorraad te hebben. "Het is een technisch verhaal", aldus de zegsman. "Het heeft te maken met Europese aanbestedingsregels en met de capaciteit van de fabrikanten."
Militairen van 45 pantserinfanteriebataljon moeten daarom zelf op zoek naar geschikte kleding bij een winkel in de buurt. De infanteristen gaan naar het Noorse Rena, zo'n 50 kilometer ten oosten van Lillehammer. De eerste militairen zijn daar intussen aangekomen. De rest vertrekt komende weken.

Voorschot

De militairen hoeven de kleding in principe niet voor te schieten. Ze kunnen een voorschot krijgen van 1000 euro, wat genoeg moet zijn om alles wat nodig is aan te schaffen. Een kledingwinkel in de buurt van Havelte merkt dat het drukker is dan normaal als het gaat om de aanschaf van winterkleding.
De temperaturen in het gebied waar de oefening wordt gehouden, kunnen dalen tot bijna 30 graden onder nul. Zo’n duizend Nederlandse militairen doen mee aan de NAVO-oefening Trident Juncture. Zij maken deel uit van een troepenmacht die bestaat uit ongeveer 40.000 militairen uit 30 verschillende landen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl