​Unieke vondst uit de late middeleeuwen bij taxatiedag Zeijen

Het gevonden insigne (Rechten: Oranjerie Zeijen)
Het gevonden insigne (Rechten: Oranjerie Zeijen)
Een middeleeuws pelgrimsinsigne dook zondag op tijdens de jaarlijkse taxatiedag bij de Oranjerie in Zeijen. Volgens taxateur Geert Ziengs is het een unieke vondst.
Een pelgrimsinsigne is een klein metalen voorwerp dat pelgrims aanschaften tijdens hun reis. Dat deden ze als
of als bewijs van hun tocht. Het insigne dat afgelopen weekend op tafel kwam is waarschijnlijk door een pelgrim in het Limburgse Odiliënberg gekocht en meegenomen naar Groningen. Daar is het gevonden en zondag naar de taxatiemiddag gebracht. De eigenaar wil anoniem te blijven.
Er zijn niet zoveel pelgrimsinsignes van deze kwaliteit in Nederland gevonden
Geert Ziengs

Het insigne toont de rooms-katholieke heilige Odilia van de Elzas, in Gotische stijl met een bijbel in haar hand en een kelk met hostie. Elke plaats had zijn eigen pelgrimsinsignes. Tegenwoordig kun je ze in bedevaartsoorden Lourdes of Fátima in alle soorten en maten vinden.
"Het meest bijzondere aan dit insigne is dat het nog zo gaaf is", vertelt taxateur Ziengs. "Het is een object uit de late middeleeuwen. Meestal wordt zoiets door de grond aangetast, maar ik zag meteen dat dit een uniek exemplaar is. Er zijn niet zoveel pelgrimsinsignes van deze kwaliteit in Nederland gevonden."

Wat is het waard?

De eigenaar wist volgens Ziengs dat hij een bijzondere vondst had gedaan. "Hij houdt zich bezig met archeologie en had al wel een idee dat hij iets bijzonders gevonden had. Zondag was hij vooral nieuwsgierig naar de waarde ervan." Ziengs durft niet te zeggen hoeveel het pelgriminsigne waard is. "Bij dit soort vondsten is een financiële waarde lastig te noemen. Het is niet te vergelijken met iets. Vooral onder verzamelaars is dit een kostbaar stuk."
Op de taxatiemiddag was het financieel gezien niet het topstuk. "Dat was een parelketting met een geschatte waarde van enkele duizenden euro's."
Wat er met het pelgrimsinsigne gaat gebeuren is nog niet bekend, maar Ziengs verwacht dat het ergens terechtkomt "waar het Noord-Nederlandse publiek er ook van kan genieten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl