Defensie probeert toch winterkleren voor militairen te regelen

Onder meer handschoenen zijn nog nodig (Rechten: Jeroen Kelderman/RTV Drenthe)
Onder meer handschoenen zijn nog nodig (Rechten: Jeroen Kelderman/RTV Drenthe)
Na harde kritiek uit de Tweede Kamer gaat Defensie alsnog proberen kleding voor militairen voor een grote oefening in Noorwegen centraal in te kopen.
"Ik ga kijken of we het nog op een andere manier kunnen organiseren", zei staatssecretaris Barbara Visser tijdens het vragenuurtje.

'Absurd'

Verschillende partijen in de Tweede Kamer reageerden onthutst op het bericht dat militairen, waaronder uit Havelte, hun eigen winterkleding zouden moeten regelen voor de oefening. Ze zouden een voorschot krijgen van 1000 euro, om zelf inkopen te doen, omdat Defensie er niet in slaagde de kleding op tijd op voorraad te hebben.
Isabelle Diks van GroenLinks vindt het 'absurd'. Hanke Bruins Slot van het CDA repte van een 'bizarre gang van zaken' en SGP'er Chris Stoffer zegt het 'niet normaal' te vinden.

'Besef was er niet'

Volgens staatssecretaris Visser heeft ervaring tijdens de NAVO-missie in Litouwen geleerd dat arctische kleding voor de oefening in Noorwegen in oktober nodig is. Toen de oefening twee jaar geleden werd ingepland 'was dat besef er nog niet', zei Visser op vragen van de VVD. Ze spreekt van een 'uitzonderingssituatie die niet voor herhaling vatbaar is'.

Lees meer: Kou lijkt grotere dreiging voor militairen dan Rusland

Bruins Slot van het CDA snapt niet dat het fout kon lopen. 'De mariniers trainen al tientallen jaren in Noorwegen'. VVD'er André Bosman houdt zorgen over de aanbestedingsprocedure van kleding bij het departement. Volgens de staatssecretaris kwam de aanvraag voor het arctische kledingpakket 'te laat' om nog centraal aan te besteden.

Ondergoed en handschoenen

De militairen moeten onder meer nog ondergoed en handschoenen krijgen voor de oefening. De temperatuur in het gebied waar die wordt gehouden, kan dalen tot meer dan twintig graden onder nul. Zo’n duizend militairen doen aan de training mee, waaronder tussen de vier- en vijfhonderd uit Havelte.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl