Kankerverwekkende stof in gasmaskers Defensie

In gasmaskers van Defensie zit een kankerverwekkende stof (Rechten: ANP/Paul Vreeker)
In gasmaskers van Defensie zit een kankerverwekkende stof (Rechten: ANP/Paul Vreeker)
De gasmaskers van het Nederlandse leger bevatten de kankerverwekkende stof chroom-6.
Uit stukken die in handen zijn het televisieprogramma
blijkt dat in de filterbussen van een bepaald type gasmasker chroom-6 zit. De maskers worden gebruikt bij oefeningen, maar gaan ook mee op missie.

Luchtmobiele Brigade

Een anonieme militair zegt tegen Nieuwsuur dat hij recent zo'n gasmasker mee had op missie naar Mali. Militairen van de Luchtmobiele Brigade in Assen zijn daar de afgelopen jaren ook meerdere keren op missie geweest.
Hoewel de blootstelling aan chroom-6 met deze maskers onder de maximale waarde ligt, is Defensie wel verplicht ze te vervangen. Volgens Nieuwsuur is dat nog niet gebeurd.

Wat is chroom-6?

De stof chroom-6 geeft bepaalde soorten verf een roestwerende werking. De stof komt vrij bij het spuiten van onderdelen voor onder andere vliegtuigen en bij het verwijderen van oude verflagen.

Lees meer: Oud-defensiemedewerker wil erkenning: 'Sommige collega's zijn dood, andere totaal verkankerd'

De stof werd ook gebruikt in Coevorden en Ter Apel waar zogenaamde POMS-sites waren. Daar werd in het verleden Amerikaans materieel onderhouden.
In het rapport dat inmiddels ook in handen is van RTV Drenthe staat dat de koolstoffilters van de gasmaskers zijn geïmpregneerd met chroom-6. De stof kan daardoor in zeer kleine hoeveelheden worden ingeademd door de gebruiker.
Chroom-6 veroorzaakt onder meer longkanker en maagkanker. Van een aantal andere ziektes is niet met zekerheid te zeggen dat ze worden veroorzaakt door chroom-6.

Schaderegeling

Afgelopen zomer presenteerde Defensie een collectieve regeling voor de honderden mensen die ziek zijn geworden door het werk met de kankerverwekkende verf.

Lees meer: Staatssecretaris over chroom-6: Defensie is tekort geschoten, dat spijt me

Maar uit de interne documenten blijkt dat medewerkers die nu het onderhoud van vliegtuigonderdelen uitvoeren - zoals verf spuiten, lassen en schuren - nog steeds in hogere mate blootstaan aan chroom-6 dan wettelijk is toegestaan.
Volgens jurist Ferre van de Nadort uit Beilen, die de interne documenten van Defensie in zijn bezit kreeg via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB), is de wijze waarop met het dossier chroom-6 wordt omgegaan typerend voor Defensie.

Defensie

Generaal Nico van der Zee, die gaat over veiligheid binnen Defensie, spreekt van een "complex probleem". De filterbussen konden volgens hem niet allemaal in een keer vervangen worden. De filters met chroom-6 kunnen volgens de generaal gebruikt worden in uiterste nood in missie-gebieden. Op termijn worden alle filterbussen vervangen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.