FvD en PVV willen weten of zonneroute wel voldoet aan milieuregels

Zonnemuur Erica 3
Een zonnemuur bij Erica past niet in het open landschap vinden tegenstanders © The Imagineers
Als het aan Rijkswaterstaat ligt, worden er langs de A37 over een traject van 42 kilometer zonnepanelen geplaatst zodat 35.000 huishoudens van stroom worden voorzien. Maar Forum voor Democratie (FvD) en de Partij voor de Vrijheid (PVV) zijn een stuk minder enthousiast. Hendrikus Velzing (FvD) en Nico Uppelschoten (PVV) vragen zich af of de plannen wel aan de milieuregels voldoen en hebben daarover Statenvragen gesteld.
Beide partijen houden zich vast aan twee uitspraken die de Raad van State onlangs deed over het toepassen van de strategische Milieu Beoordelings-richtlijn (SMB), die ook voor zonneparkinitiatieven zouden gelden. De uitspraak van de Raad zou volgens FvD en PVV ingrijpende gevolgen hebben voor de opzet en inhoud van de milieu-effectenrapportage, waarin nu onder meer moet worden aangetoond dat het woon- en leefklimaat voor omwonenden niet op een onacceptabele manier wordt aangetast.
"Onze vragen zijn erop gericht om vast te kunnen stellen of door de provincie wordt voldaan aan de Strategische Milieu Beoordelings-richtlijn (SMB) in het besluitvormingsproces van het provinciaal inpassingplan (PIP) van het project", laat FvD schriftelijk weten. Samen met de PVV vraagt de partij zich af of de provincie op de hoogte is van deze uitspraken van de Raad van State en daarover advies heeft ingewonnen met het oog op de zonnerouteplannen langs de A37. Ook willen de partijen van Provinciale Staten weten hoe het PIP zich houdt ten opzichte van de Regionale Energiestrategie (RES).

Petitie tegen zonnemuur

Overigens zijn FvD en PVV niet als enige kritisch tegenover de komst van een zonneroute van Hoogeveen tot aan de Duitse grens. Inwoners van Erica zien de komst van een zonnemuur bij hun dorp bijvoorbeeld niet zitten. Niet alleen omdat die muur het landschap bederft, maar ook omdat het geluid van langsrazende verkeer via de zonnemuur bij Parc Sandur volgens hen wordt teruggekaatst naar Erica. Zij zijn een petitie gestart om de zonnemuur te voorkomen, die inmiddels ruim duizend keer is ondertekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl