Handtekening, kukeleku! Wie zit achter de viral van 'Haanmevrouw'?

Haanmevrouw Jan kijkt terug op het filmpje dat hem een bekende Drent maakte
Jan kijkt terug op het filmpje dat hem een bekende Drent maakte © RTV Drenthe/Laura Luitjes
"Handtekening, handtekening!" Zeg die woorden en veel mensen zullen daarna direct het geluid van een haan nadoen. Het is inmiddels een klassiek moment uit het vroegere RTV Drenthe-programma De Trektocht. Het fragment is inmiddels zeventien jaar oud. Hoe gaat het nu met de hoofdrolspeler uit deze 'viral'?
Op internet staat het filmpje bekend onder de naam 'Haanmevrouw', maar dat blijkt een misverstand. Het gaat namelijk om Jan uit Zuidwolde. De enthousiaste Jan wilde graag een handtekening van presentator Andries Ophof, die zichtbaar onder de indruk was van de schreeuw om een handtekening. Met de camera in de buurt pakte Jan ook zijn moment om een weddenschap in te lossen: Hij deed een haan na.
Het moment zelf ging pas viraal nadat het in 2012 op de website Dumpert terechtkwam. Het fragment wordt nog altijd gebruikt in uitzendingen van het online-programma DumpertReeten. Inmiddels is het fragment meer dan een miljoen keer bekeken.

Reacties en een weddenschap

De reacties die volgden op het rondgaan van de video waren voor Jan wisselend. Mensen zagen er de lol van in, maar veel jeugd uit het dorp heeft hem er ook mee gepest. Dat heeft Jan zichtbaar pijn gedaan. "Ze riepen de hele tijd haanmevrouw naar mij, terwijl ik een man ben. Daar kreeg ik een rotgevoel door."
Dat Jan een haan nadeed kwam voort uit een weddenschap die hij maakte met een vriend uit zijn woongroep. "Hij zei dat ik geen haan durfde na te doen", een talent dat Jan vaker heeft laten zien bij zijn vrienden. "Uiteindelijk heb ik het gewoon gedaan. De weddenschap had ik gewonnen en uiteindelijk ben ik daar dus bekend door geworden."
Handtekening, kukeleku! Wie zit achter de viral?

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.