GGD: 'Verstoring in coronadagcijfers komt door nachtelijke updates'

coronatest
Door de verstoringen zijn niet alle testuitslagen voor 10 uur 's ochtends bij het RIVM © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf
De afgelopen tijd was het dagelijkse aantal nieuwe coronagevallen meerdere keren niet compleet. Niet alle positieve tests werden op tijd doorgegeven. Dat komt doordat de computersystemen van de GGD'en 's nachts worden geüpdatet en dat die updates soms wat langer duren dan gepland, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.
De GGD-organisatie spreekt van een 'verstoring' in het doorgeven van de testresultaten aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van een storing is volgens GGD GHOR Nederland geen sprake. Alle systemen werken, alle uitslagen zijn gewoon bekend, gegevens gaan niet verloren en er is goed zicht op de staat van de uitbraak, aldus de organisatie.
"Stel dat een pakket gegevens klaarstaat om te worden verstuurd om 05.00 uur. Door een uitlopende update wordt dat bijvoorbeeld 05.15 uur. Het volgende pakket kan daardoor ook iets later worden verzonden naar het RIVM en de data erna ook. Het is net als met treinen", legt een GGD-woordvoerder uit.
De dagelijkse cijfers worden bekendgemaakt op basis van de informatie die het RIVM voor 10.00 uur heeft ontvangen. "Bestanden die net voor 10.00 uur hadden moeten worden verstuurd, komen door de uitloop misschien net na 10.00 uur binnen. Dat kan gebeuren."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl