Nieuwe binnenstadsvereniging krijgt jaarlijks vier ton voor metamorfose centrum Assen

Assen kan beginnen aan de grote metamorfose van de binnenstad. Er is een werkplan en de nieuwe binnenstadsvereniging Stichting Vaart in Assen krijgt jaarlijks zo'n vier ton om met de plannen aan de slag te gaan.
Het Koopmansplein gaat op de schop en de winkelstraten rond het plein moeten weer gevuld worden met winkeliers om een compact winkelhart te krijgen. In de aanloopstraten rond het centrum, waar veel leegstand is, worden winkels omgebouwd tot woonruimtes en plekken voor zakelijke dienstverlening. Tien miljoen ligt er in totaal voor de metamorfose, met vier miljoen van gemeente, drie miljoen van provincie, en drie miljoen van private partijen.
Lees meer: 'Er moet beleving zijn in het winkelhart van Assen'
Vier functies aan de slag
Stichting Vaart in Assen krijgt een budget van bijna 400.000 euro. Met dat geld moet deze organisatie samen met de gemeente en andere betrokken partijen de binnenstad ombouwen en de leegstand aanpakken. De binnenstadsvereniging vertegenwoordigt de retail, vastgoedsector, horeca, cultureel hart en de grote recreatiebedrijven en hotels.
Bedoeling is dat Vaart in Assen het werkplan klaar maakt voor uitvoering. Vier medewerkers gaan daarmee aan de slag: een regisseur, een verbinder en innovator die het nieuwe ondernemerschap moet stimuleren, een evenementencoördinator en een facilitaire huisbaas die over verlichting, straatmeubilair en schoonheid van de stad gaat. De vier functies zijn goed voor twee volledige arbeidsplaatsen.

Vier promotors gezocht

Wie die rollen oppakken, is nog niet bekend. Op dit moment is Ronald Obbes al bijna acht jaar citymanager in Assen en Emil Klok is evenementencoördinator. Of zij straks ook weer een rol krijgen in de nieuwe organisatie, is nog onbekend. Er komt in elk geval een vacature voor die vier functies, zodra de Asser gemeenteraad op 18 oktober akkoord is met de financiering van de binnenstadsvereniging. De vier ton wordt betaald door de gemeente en voor een deel uit de opbrengst van de extra ozb-heffing voor het Ondernemers Fonds Assen.

Eén evenementenwebsite

Om alle activiteiten in de binnenstad voortaan op één plek goed te promoten, komt er een nieuwe evenementenwebsite waarop Vaart in Assen alles wat er in stad te doen is promoot. "Nu moet je vaak vier of vijf websites bijlangs, om te zien wat er te doen is. Dat wordt anders. Alles is straks op één plek te vinden", aldus Henk van Hooft, voorzitter van Stichting ViA. Ook komen er arrangementen, waarin horeca, cultuursector en winkels met elkaar samenwerken, om publiek te trekken.

Subsidie gevels en winkelverplaatsing

Assen zet met een aantrekkelijke binnenstad in op een banengroei van 3800 naar 5.000, en het aantal bedrijven moet van 430 naar 500. "We willen terug naar de top 25 van binnensteden", is de ambitie van wethouder Roald Leemrijse.
Met financiële lokkertjes als gevelsubsidie en verplaatsingssubsidie moeten straten in het kernwinkelgebied verfraaid worden en lege panden een nieuwe invulling krijgen. Verder wil Assen naar autoluwe aanloopstraten en voor het kernwinkelgebied gelden voor bevoorradingsauto's strikte venstertijden. In 2025 moet de bevoorrading van winkels zelfs volledig emissieloos zijn, door elektrisch rijden of auto's op waterstof. Assen wil zo naar een meer groen en leefbaar stadscentrum.

Koopmansplein over de kop

Volgens het werkplan staat het Koopmansplein over ruim een jaar compleet op de kop. Er volgt nog een uitgebreide inspraakronde, nadat inwoners van Assen eerder dit jaar al honderden ideeën instuurden. Assen wil na inspraak van inwoners, middenstand en bedrijfsleven met drie ontwerpen komen. Hieruit wordt het beste idee gekozen. Eind volgend jaar moet volgens Leemrijse de schop de grond in.

Lees meer: Resultaten actie 'Mijn Koopmansplein' gepresenteerd'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl