Voormalige tropische kas in Emmer Rensenpark wordt cultuur- en innovatietempel

Oude kas Rensenpark, Americasa
Linda Meijer en Adriaan Pals in de kas. Achter het inmiddels gedempte aquarium, de plek voor het plein. © RTV Drenthe / Rien Kort
De voormalige tropische kas in het Rensenpark wordt verbouwd tot een 'tempel voor cultuur en innovatie'. De voormalige Americasa is straks geschikt voor een concert of een schilderexpositie, maar ook voor presentaties van het bedrijfsleven of innovatieve projecten.
Het aangrenzende nachtdierenverblijf ondergaat ook een metamorfose. Hier komt een experimenteerlab dat jongeren enthousiast moet maken voor (circulaire) techniek. Volgens de drijvende krachten, ondernemers Adriaan Pals en Linda Meijer, is de verbouwing tegen het einde van het jaar afgerond.
De oude kas en de achterliggende onderhoudsgebouwen zijn inmiddels al ruim drie jaar de uitvalsbasis van de stichting Toolbox, waarvan Pals een van de oprichters is. Door het opzetten van allerlei dagbestedings- en reintegratieprojecten worden mensen zonder werk of met een afstand tot de arbeidsmarkt weer uitzicht op werk geboden.

Evenementenplein

De kas, goed voor 1100 vierkante meter aan ruimte, werd tot nu toe gebruikt als indoor racebaan voor drones. Maar dat leverde niet genoeg op, dus werd een ander plan gemaakt. Vorig jaar werd een plan ingediend om van de kas een evenementenlocatie voor culturele, innovatieve en zakelijke events te maken.
Begin dit jaar verkreeg Toolbox een subsidie van 25.000 euro. Pals: "Een flink deel van het voormalige aquarium hebben we inmiddels gedempt. Hier komt een evenementenplein van 100 vierkante meter. Rondom leggen we tribunes en andere zitplekken aan."
Nachtdierenverblijf Rensenpark
Het nachtdierenverblijf wordt een experimenteerlab. © RTV Drenthe / Rien Kort

Activiteiten voor kinderen

In totaal kunnen er straks maximaal 50 mensen activiteiten bijwonen. Meijer: "Een kunstenaarsvereniging kan daar zijn schilderijen exposeren en een band bijvoorbeeld een optreden verzorgen." Het bedrijfsleven en de overheid kunnen er terecht voor bijvoorbeeld bijeenkomsten of presentaties. De racebaan hoeft hier overigens niet voor te wijken en blijft dus gewoon bestaan.
De inkomsten uit het verhuur worden weer gestoken in het organiseren van activiteiten voor kinderen. De circulaire economie (hergebruik van afval- en reststoffen) staat daarbij centraal, aldus Meijer.
De medewerking van het Drenthe College en het Hondsrug College is inmiddels al gezocht en gevonden. "De scholen denken bijvoorbeeld mee over de invulling van workshops en betalen ook weer mee aan het gebruik."
Hiervoor wordt het voormalige nachtdierenverblijf van 200 vierkante meter geschikt gemaakt. "Het wordt een plek waar kinderen naar hartenlust kunnen experimenteren en tegelijkertijd warm worden gemaakt voor techniek."

Van koffiedik naar kunstmest

Als voorbeeld noemt Meijer het omzetten van koffiedik naar kunstmest. Of van gerecyclede materialen een auto maken. Tegelijkertijd wordt een deel van het nachtdierenververblijf ook ingericht als expositieruimte voor circulaire topproducten uit Emmen en omgeving. Pals: "Denk bijvoorbeeld aan de hennepstoel van Drentea."
Voorheen zette Toolbox al een koffiebranderij en een bakkerij op. Net als bij deze projecten is het de bedoeling dat ook de oude kas in de toekomst zichzelf kan bedruipen. "Tegen het einde van 2022 verwachten we ook de programmering voor deze plek op orde te hebben. We drukken de sneeuwbal nu eerst zelf van de helling. Straks moet het groot genoeg zijn om zelf verder te rollen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl