Racefiets of mountainbike kopen is vooral een kwestie van geduld

210816_fietsen
Een set nieuwe fietsen zit nog in de verpakking © Matthijs Holtrop/RTV Drenthe
Snel een racefiets kopen? Dat zit er even niet in. Veel modellen en onderdelen zijn slecht leverbaar, waardoor je soms wel maanden of een jaar moet wachten. Het geldt voor allerlei type fietsen: racefietsen, mountainbikes en natuurlijk e-bikes.
Bij Egberts Fietsen in Borger druipen twee klanten teleurgesteld af. "We gingen lekker mountainbiken op vakantie en ik was meteen verkocht", vertelt een sportieve dame bij de winkel. "Maar de levertijd was drie tot zes weken, dus dat wordt niks meer in de vakantie. Dan maar gewoon lopen met de hond."
Een andere klant zit in het bestelsysteem voor e-bikes mee te speuren met de verkoper. Hij heeft geluk nodig om een passend model te vinden. "Ik moet er natuurlijk met mijn omvang wel op kunnen passen", zegt hij lachend. De e-bike die hij zoekt is een populair model geworden. "Ik voelde mij altijd zo'n ouwe lul, maar de jeugd rijdt er nu ook op, dus nu kan het wel. Dan kan ik mijn groepje bijhouden als we dijk op en dijk af rijden."

'Moeilijke tijd, veel vraag'

Klaas Almoes van Egberts Fietsen zag de problemen aankomen, maar kon zich er niet meer volledig op voorbereiden. "Bepaalde fietsen zijn er niet. Elektrische fietsen hebben we van tevoren flink ingeslagen, maar mountainbikes en racefietsen zijn heel erg lastig. Het is een moeilijke tijd en er is veel vraag."
Het probleem is volgens hem ontstaan door de coronacrisis in Azië. "In Maleisië is de Shimano-fabriek gesloten geweest en daar krijgen we altijd heel veel onderdelen van. En die hebben we afgelopen tijd juist heel veel verkocht. Die achterstand kunnen ze niet zomaar inlopen. Maar je ziet het ook aan een framebouwer, zoals het Duitse Cube. Die heeft gewoon geen grondstoffen om nieuwe frames te bouwen."
Voor een nieuwe fiets heb je tijd nodig

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl