Drenthe Toen #4: De boerenopstand, de onthulling van struikelstenen en landgoed Dickninge

Het thema van de maand van de geschiedenis is 'Opstand'. In Drenthe hebben we zat ervaring met 'ongehoorzame' inwoners die tegen de gevestigde orde aanschopten. We besteden in deze podcast aandacht aan een paar van deze opstanden. Ook praten we over de historische vereniging De Smilde. De vereniging is pas vijftien jaar oud en komt al met een jubileumboek. Daarnaast gaan we naar het landgoed Dickninge, praten we over nieuwe struikelstenen in Assen en gaan we langs de grens met Herr Doktor Eiynck.
2:01
- De maand van de geschiedenis staat in het teken van het thema 'Opstand'. We hebben onder meer aandacht voor de Slag bij Ane, de Opstand der Braven en het 'IJzerkoekenoproer'. Ellen Broekhuizen van het Drents Archief vertelt.

12:18
- Ook in ons archief is genoeg te vinden over opstand in Drenthe. In deze reportage horen we de boer Klaas Hartman uit Hollandscheveld die deel uitmaakte van de Opstand der Braven.

14:20
- Old Neis gaat deze keer over de normalisatie van het Schoonebeekerdiep. Aaldert leest erover in een krant uit 1931.

18:10
- Historische vereniging De Smilde bestaat 'nog maar' 15 jaar. Vrijwilliger Sjoerd Post komt vertellen over het jubileumboek van de vereniging.

25:25
- We gaan weer op zoek naar verdwenen huizen van stand. Vandaag gaan Lydia Tuijnman en Paul Brood naar de rand van de provincie voor het
.

32:15
- In ons recentere archief vinden we een reportage uit 2013 over struikelstenen. De gemeente Midden-Drenthe weigerde mee te werken aan de legging ervan, maar haalde al snel bakzeil.

35:08
- Stichting Struikelstenen Assen onthult veertig nieuwe struikelstenen. Lukas Koops sprak erover met Michiel Gerding.

41:03
- In het Duits-Drentse grensgebied gaan Herr Doktor Andreas Eiynck en Lydia Tuijnman op zoek naar de Wilmsboo bij Nieuw-Schoonebeek.

46:42
- Asser Praat is terug. Lukas Koops sprak erover met 'talkshowhost' Bernd Otter.

51:54
- Waar zijn de komende tijd historische activiteiten? We praten je bij over activiteiten in onder meer Coevorden, Assen en Echten.

57:22
- In het boek 'Jeugdherinneringen' schreef Wiebe Kruijer 300 pagina's vol verhalen over zijn jeugd. Robbert Oosting draagt voor uit het werk van Kruijer.

Presentatie

Sophie Timmer

Gasten

Ellen Broekhuizen - Drents Archief
Sjoerd Post - historische vereniging De Smilde
Paul Brood - historicus
Michiel Gerding - historicus
Herr Doktor Eiynck - directeur van het Eemsland Museum in Lingen
Bernd Otter - presentator Asser Praat

Abonneer je op deze podcast

De podcast van Drenthe Toen is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android als Apple-telefoons en tablets.
We zijn ook te vinden op Pocket Casts, Radiopublic, Blubrry, TuneIn en Podbean.

Andere podcasts

Genoten van Drenthe Toen? Abonneer je ook op onze Drenthe Sportcast over de (amateur)sport in onze provincie, en op Cassata, onze podcast over de politiek en actuele discussies in Drenthe. Tot slot hebben we DrentheDoc waarin we mooie (oude) radioreportages en -documentaires opnieuw beschikbaar maken als podcast.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl