Fastned verliest strijd om laadpalen bij tankstation Zeijerveen

Laadpalen
Een auto die wordt opgeladen aan een laadpaal © ANP/ANDY SMULDERS
Rijkswaterstaat mag een vergunning verlenen voor het plaatsen van één of twee laadpalen bij het tankstation op parkeerplaats Zeijerveen langs de A28 in Assen. Dat heeft de Raad van State geoordeeld.
Laadbedrijf Fastned was het niet eens met de vergunning en vocht die bij de Raad van State aan. Tevergeefs, want die oordeelt dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), waar Rijkswaterstaat onder valt, de oliemaatschappijen niet op oneerlijke wijze heeft voorgetrokken. Volgens Fastned gebeurt dat wél.

Niet eerlijk

Volgens Fastned krijgen de grote fossiele brandstoftankstations nu opeens vergunningen voor snellaadstations, terwijl ze daar eerder geen enkele belangstelling voor hadden. Fastned vindt het niet eerlijk dat de grote oliemaatschappijen eerst de kat uit de boom mochten kijken en nu door de toename van elektrische auto's daar opeens geld aan uitgeven.
Volgens Fastned gaat dat ten koste van de investeringen van het bedrijf, dat juist fors investeerde in de komst van de laadpalen. Bovendien vindt het bedrijf het niet eerlijk dat de tankstations wel snellaadpalen mogen plaatsen, maar Fastned geen brandstofpompen.
De hoogste bestuursrechter ziet het anders en stelt dat de reguliere tankstations wel snellaadpalen mogen plaatsen zolang dat een aanvullende voorziening is en ze ondergeschikt zijn. Zoals op parkeerplaats Zeijerveen, waar maar een paar aanvullende palen worden geplaatst. Bovendien kan Fastned altijd nog een vergunning aanvragen om zelf een snellaadstation bij Assen aan te leggen.

Tegenvaller

Overigens stuitte de hoogste bestuursrechter alleen op een probleem bij tankstation Peulwijk-Oost langs de A4 nabij Den Haag. Daar waren vier snellaadpalen vergund terwijl het tankstation maar zes brandstofzuilen heeft. Voor alle andere tankstations was er geen probleem. Voor Fastned zijn de uitspraken een tegenvaller.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl