Kinderen uit Emmen kunnen kinderboeken laten zwerven

zwerfboekstation
Emmen heeft een KinderzwerfboekStation © RTV Drenthe
Emmen heeft sinds vandaag een nieuw KinderzwerfboekStation in de gezamenlijke tuin van de Buitenhof. Burgemeester Van Oosterhout mocht de boekenkast, waar de kinderzwerfboeken in staan, feestelijk openen. Het is een plek waar kinderen boeken kunnen meenemen naar huis en als ze het uit hebben, kunnen ze het boek weer ergens achterlaten. Zo kunnen de boeken gaan zwerven.
"Boeken zijn hartstikke belangrijk. Juist in deze tijd, nu kinderen soms niet naar school kunnen door corona, is gebleken dat het ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen om dagelijks boeken om zich heen te hebben. Dit nieuwe KinderzwerfboekStation draagt er aan bij dat kinderen altijd een boek kunnen lezen en daarom juich ik dit initiatief toe", zegt burgemeester Eric Van Oosterhout in zijn toespraak.
Er is ook een overkapte leesruimte gecreëerd. "We willen op deze manier kinderen leren dat samen lezen net zo leuk kan zijn als samen een potje voetballen", vertelt initiatiefneemster Anja Beijen.
(De tekst gaat verder onder de video.)

Hoe weet je wat een zwerfboek is?

Een zwerfboek kan een kind herkennen door de sticker op de kaft. Op die sticker staat: Neem me mee! Een zwerfboek meenemen is gratis, wanneer het uit is dan kun je het boek weer laten zwerven. Zo kan het boek door een ander kind gelezen worden.
Op de binnenkant van de kaft zit ook een sticker met een 'zwerfcode'. Daarmee kan de zwerftocht van het boek gevolgd worden op een speciale website. Zo kan een boek uit Drenthe bijvoorbeeld ook in Limburg gelezen worden.

Meer zwerfboeken

De zwerfboeken zijn niet alleen in de tuin van de Buitenhof te vinden. Zwerfboeken zijn ook te vinden op school, in de wachtkamer, op de kinderboerderij en in de trein.
"Meer zwerfboeken zijn altijd welkom", zegt Beijen, "maar dan het liefst publicaties na 2000". De boeken kunnen naar de locatie van Buitenhof gebracht worden. Daar wordt ervoor gezorgd dat de juiste stickers op de boeken komen, zodat ook deze boeken kunnen gaan zwerven.
Emmen heeft een KinderzwerfboekStation

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl