Maike van der Duin pakt Europese titel op 'haar' scratch

Van der Duin
Maike van der Duin wint Europese titel op onderdeel schratch © Karin Mulder/RTV Drenthe
BAANWIELRENNEN - Maike van der Duin (19) uit Assen is bij het EK baanwielrennen voor beloften in Apeldoorn Europees kampioen op de scratch geworden. Vorig jaar won de Drentse renster al zilver op dit onderdeel. In 2019 pakte ze als junior brons op deze discipline.
"Het is een bevestiging van het harde werken en doorzetten", reageert Van der Duin meteen na afloop. "Ik ging er met vertrouwen in. Ik wist wat ik moest doen en ik weet ook wat ik kan. De twee meiden die weg waren hadden echt wel een gat en het was gokken op het goede moment. Maar ik dacht wel: als ik hem wil winnen moet ik zelf de sprint aangaan. Dus twee rondes voor de finish deed ik dat. En het was gewoon alles of niks en er kwam niemand meer overheen. Echt prachtig", blikt de Drentse renster terug.
De scratch lijkt nog het meest op een wegwedstrijd. Rechttoe, rechtaan; na tien kilometer wint de renster die als eerste over de streep komt. Gisteren won Van der Duin overigens al brons op de afvalkoers bij het EK.

Snoeiharde sprint

In de koers over veertig rondes wist de renster uit Assen zich vanavond lang koest te houden. Ondanks serieuze ontsnappingen van rensters uit Zwitserland en België hield Van der Duin haar kruit droog tot de laatste twee rondes. Met een snoeiharde sprint wist ze op de streep de concurrentie net achter zich te houden. Het zilver ging naar Maria Martins uit Portugal. Het brons was met Martina Fidanza voor Italië
De wedstrijd werd nog ontsierd door een valpartij waarbij drie vrouwen waren betrokken. Dertien rensters bleven over voor de finale.

Programma

Zaterdag rijdt Van der Duin nog het omnium; een combinatie-klassement van de afvalkoers, de temporace, de scratch en de puntenkoers. Zondag sluit ze haar EK af met de koppelkoers.
Maike van der Duin pakt Europese titel op 'haar' scratch

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl